Masz w lodówce zaschnięty ser żółty? Ten prosty trik przywróci mu świeżość

Dominika Lange
Po raz kolejny wykorzystałaś połowę sera żółtego do kolacji i chowając go do lodówki, zapomniałaś o szczelnym przykryciu? Myślisz, że wyschnięty ser żółty do niczego się już nie nadaje i trzeba go zetrzeć na tarce albo nawet wyrzucić? Nic bardziej mylnego! Zastosuj ten prosty trik i w mgnieniu oka przywróć mu świeżość.
Jak przywrócić świeżość serowi? fot. Pixabay

Zaschnięty ser żółty - trik

Żeby przywrócić świeżość serowi żółtemu potrzebujemy tylko naczynia wypełnionego chłodnym, ale nie zimnym mlekiem. Po upływie 30 minut wyjmujemy ser i dokładnie go osuszamy. Po takiej kąpieli ser powinien znów być świeży. Niektórzy wykorzystują też patent z ciepłym mlekiem, jednak wtedy ser powinien się w nim moczyć znacznie dłużej.
Warto jednak pamiętać, że kąpiele w mleku sprawdzą się tylko w przypadku zaschniętego sera – nie zepsutego, którego nie należy spożywać.

Ser żółty – jak przechowywać

By uniknąć zaschnięcia sera żółtego, warto znać sposoby na jego prawidłowe przechowywanie. Należy przechowywać go w lodówce owiniętego folią aluminiową lub spożywczą i w miarę możliwości trzymać z dala od innych produktów. Zwłaszcza tych o intensywny zapachu, bo ser bardzo łatwo je chłonie. Oto przydatne patenty na przechowywanie sera żółtego: