Masz w lodówce zaschnięty ser żółty? Ten prosty trik przywróci mu świeżość
Po raz kolejny wykorzystałaś połowę sera żółtego do kolacji i chowając go do lodówki, zapomniałaś o szczelnym przykryciu? Myślisz, że wyschnięty ser żółty do niczego się już nie nadaje i trzeba go zetrzeć na tarce albo nawet wyrzucić? Nic bardziej mylnego! Zastosuj ten prosty trik i w mgnieniu oka przywróć mu świeżość.

- Zaschnięty ser żółty można uratować wykorzystując mleko.
- Kąpiel mleczna sprawdzi się tylko w przypadku zaschniętego sera.
- Jednym ze sposobów na przedłużenie świeżości sera jest skraplanie go oliwą.
Zaschnięty ser żółty - trik
Żeby przywrócić świeżość serowi żółtemu potrzebujemy tylko naczynia wypełnionego chłodnym, ale nie zimnym mlekiem. Po upływie 30 minut wyjmujemy ser i dokładnie go osuszamy. Po takiej kąpieli ser powinien znów być świeży. Niektórzy wykorzystują też patent z ciepłym mlekiem, jednak wtedy ser powinien się w nim moczyć znacznie dłużej.Warto jednak pamiętać, że kąpiele w mleku sprawdzą się tylko w przypadku zaschniętego sera – nie zepsutego, którego nie należy spożywać.
Ser żółty – jak przechowywać
By uniknąć zaschnięcia sera żółtego, warto znać sposoby na jego prawidłowe przechowywanie. Należy przechowywać go w lodówce owiniętego folią aluminiową lub spożywczą i w miarę możliwości trzymać z dala od innych produktów. Zwłaszcza tych o intensywny zapachu, bo ser bardzo łatwo je chłonie. Oto przydatne patenty na przechowywanie sera żółtego:- ser owijamy lnianą szmatką. Wcześniej należy ją zmoczyć zimną i lekko osoloną wodą. Dzięki temu ser na dłużej zachowa świeżość i trwałość
- ser skraplamy odrobiną oliwy. Ten patent zapobiegnie zaschnięciu sera i dodatkowo go nawilży
- ser żółty wkładamy do hermetycznego opakowania i dodajemy do niego kostkę cukru, która wchłonie wilgoć i opóźni powstawanie pleśni
Może cię zainteresować: Jak mrozić i rozmrażać masło? Poznaj "nieprzekraczalny" czas przechowywania w zamrażalniku