Domowy kajmak to numer jeden wśród dodatków do deserów i ciast. Jest prosty i tani

Dominika Lange
Kajmak to doskonały dodatek do deserów, naleśników i ciast. Smakuje obłędnie jako masa do babeczek czy polewa sernika z białą czekoladą i migdałami. Choć na rynku znajdziemy wiele gotowców w puszce, warto spróbować przygotować tradycyjny domowy kajmak. Nie tylko smakuje lepiej, ale ma też prosty skład.
Kajmak jest doskonałym dodatkiem do ciast. Dobrze smakuje posypany orzechami. fot. Pixabay

Tradycyjny kajmak – przepis

Składniki:


W rondelku o grubym dnie zagotowujemy mleko z cukrem. Taką mieszankę gotujemy na małym ogniu przez około dwie godziny, często mieszając. Przestajemy dopiero, gdy masa zrobi się brązowa i gęsta. Po zdjęciu rondelka z ognia dodajemy do masy masło i mieszamy. Kiedy wystygnie, możemy dodać sól morską. I gotowe!

Kajmak z mleka w puszce

Jeśli chcemy, możemy wybrać też opcję jednoskładnikową. Jedyne, czego potrzebujemy to puszka słodkiego mleka skondensowanego. Puszkę wkładamy do garnka napełnionego wodą do 2/3 wysokości puszki. Gotujemy pod przykryciem przez około 2,5 godziny. Gdy puszka wystygnie, możemy ją otworzyć.

Kajmak czekoladowy – przepis

Składniki:



Mleko z cukrem zagotowujemy w rondelku o grubym dnie. Dodajemy kakao i aromat waniliowy. Przez około dwie godziny gotujemy składniki na małym ogniu, regularnie mieszając. Gdy masa ściemnieje i zrobi się gęsta, dodajemy do niej masło i zdejmujemy z ognia.

Może cię zainteresować: Spróbujesz raz i więcej nie zrobisz ich inaczej. Poznaj sekretny składnik ciasta na naleśniki