Słyszeliście o czarnym czosnku? Od dziś nie będziecie chcieli jeść innego - efekty powalają

Iza Orlicz
Chyba powszechnie wiadomo o prozdrowotnych właściwościach klasycznego, białego czosnku, który nazywany jest "naturalnym antybiotykiem”, dzięki swoim przeciwbakteryjnym właściwościom. Okazuje się, że jeszcze więcej dobroczynnych substancji zawiera czarny czosnek. Kiedy warto go jeść?
Czarny czosnek jest zdrowszy niż biały fot. angelhsu/Flickr.com


Czarny czosnek nie jest jakąś nietypową odmianą tej rośliny, powstaje z fermentacji białego, klasycznego czosnku. Metodę tę odkryli Koreańczycy, ale udoskonali Japończycy, którzy chętnie sięgają po naturalne prozdrowotne produkty, które mogą przedłużyć im życie.

Czarny czosnek - jak się go wytwarza?


By uzyskać czarny czosnek, trzeba główki świeżego białego czosnku poddać specjalnej fermentacji – muszą przez 60 dni być trzymane w wysokiej temperaturze i wilgotności. Proces jest dość skomplikowany, ale dzięki niemu uzyskuje się całkiem nowy produkt – czarny czosnek, który ma inne właściwości, a nawet inny smak niż biały czosnek.


Czarny czosnek jest źródłem antyoksydantów, które pełnią podstawową rolę w naszym organizmie – hamują procesy starzenia się. Zawiera też kilkanaście aminokwasów, które biorą udział we wszystkich najważniejszych procesach metabolicznych.

Dlatego uważa się, że czarny czosnek jest o wiele zdrowszy niż biały, poza tym na szersze działanie. Nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, bo wykazuje przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości.

Czarny czosnek - prozdrowotne właściwości


Kolejne badania potwierdziły, że czarny czosnek wpływa przede wszystkim pozytywnie na układ pokarmowy i krążenia. Przy regularnym stosowaniu obniża poziom cholesterolu we krwi, ciśnienie krwi, wzmacnia serce.

Do tego chroni komórki wątroby i działa przeciwzapalnie, zapobiegając wszelkim zapalnym infekcjom w organizmie. Jest przy tym o wiele łagodniejszy niż biały czosnek, dlatego nie podrażnia żołądka i jelit. Obniża też poziom cukru we krwi, dlatego polecany jest w profilaktyce cukrzycy.

Czarny czosnek można stosować do sałatek, wszelkiego rodzaju farszów, koktajlów, jako pastę do kanapek lub dodatek do mięs. Nie jest ostry, nie przypomina też w smaku klasycznego czosnku. Jest lekko słodkawy, raczej przywodzi na myśl suszone śliwki.