Placuszki z dyni. Przygotuj je w ten sposób, a pokochają je twoje dzieci [PRZEPIS]

Iza Orlicz
Sezon na dynię trwa! Jeśli chcesz, by twoje dziecko pokochało jej smak, to zamiast przygotowywać zupę krem, zacznij od zrobienia smakowitych placuszków z dyni. Są puszyste, o słodkawym posmaku i po prostu rozpływają się w ustach!
Przepis na placuszki z dyni jest bardzo prosty unsplash.com


Dynia jest źródłem wielu witamin i minerałów, m.in.: witamin A, C, E, z grupy B oraz magnezu, wapnia, cynku, selenu, potasu oraz kwasu foliowego, niacyny i karotenu.

Reguluje pracę układu pokarmowego i trawiennego, ma właściwości odkwaszające, do tego wpływa pozytywnie na pracę wątroby, przyspieszając pozbywanie się z organizmu toksyn.


Placuszki z dyni - składniki


Sezon na dynię nie trwa długo, dlatego warto go wykorzystać do maksimum. Większość z nas lubi przygotowywać z niej zupę krem (często z dodatkiem papryki), ale jeśli chcesz do jej smaku przekonać dzieci, lepiej zacząć od placuszków. Przepis jest naprawdę prosty, a ich zrobienie nie zajmie ci dłużej niż pół godziny. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:
1 szklanka bardzo drobno startej dyni
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru (np. trzcinowego), cukier puder do posypania
1-2 łyżki oleju do smażenia
szczypta soli

Placuszki z dyni - przygotowanie


Dynię obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przerzuć ją na patelnię, dolej odrobinę wody i lekko podduś, by była miękka. Następnie przełóż do miski, dodaj jogurt naturalny, cukier, jajka, wszystko razem wymieszaj.

Do mąki dodaj proszek do pieczenia i sól, przesyp do masy z dyni. Wszystko dokładnie wymieszaj (ręcznie lub mikserem, ale bardzo delikatnie). Rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem, przekładaj na nią ciasto (możesz zrobić mniejsze lub większe placuszki, jak lubisz). Smaż na średnim ogniu, gdy się zarumienią, odwróć je na drugą stronę. Podawaj je z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą lub owocami (np. malinami).