Reklama.
Idealnie do nich sprawdzi się kleks śmietany, plasterek łososia i sok z cytryny, mogą być podane z tzatzikami, a także jak klasyczne placki ziemniaczane – z sosem warzywnym lub gulaszem.
3 marchewki
1 małą cukinię lub 0,5 dużej
4-5 ziemniaków
1 małą cebulę
1 szklankę mąki
1 płaską łyżeczkę soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 jajka
2 łyżki śmietany
Składniki na placki warzywne z ziemniakiem, cukinią i marchewką
Do przygotowania placków potrzebne są prawie takie same składniki, z których przygotowuje się klasyczne placki ziemniaczane z tartych surowych ziemniaków. By zrobić placki warzywne potrzebujesz:Jak przygotować placki warzywne krok po kroku
W dużej misce zetrzyj na tarce na średnich oczkach (lub naprzemiennie – małych i dużych) marchewki, cukinie, cebulę i ziemniaki. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i jajka, a następnie mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.Jeśli wydaje ci się, że ciasto jest zbyt rzadkie - możesz dosypać jeszcze kilka łyżek mąki "na oko". Z tak przygotowanego ciasta, smaż placuszki na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Do smażenia używam kilku kropli oleju rzepakowego, który rozsmarowuję na patelni za pomocą silikonowego pędzelka kuchennego. Placki smaż na każdej stronie do uzyskania złocistego koloru.