placki ziemniaczane z cukinią i marchewką
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i marchewki - wersja jak u babci tylko trochę zdrowsza. archiwum prywatne
Reklama.
  • Te placki warzywne przypominają nieco babcine placki ziemniaczane, ale są zdrowsze.
  • Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką to dobry sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka.
  • Placki warzywne obłędnie smakują z tzatzikami lub śmietaną, cytryną i wędzonym łososiem. Są idealną opcją na szybki obiad.
  • To nie do końca typowe placki ziemniaczane, ale też nie placki z cukinii. Sprytnie łączę oba przepisy, dodaję marchewkę i mam świetny przepis, gdy nie mam czasu i pomysłu na gotowanie obiadu.
    Idealnie do nich sprawdzi się kleks śmietany, plasterek łososia i sok z cytryny, mogą być podane z tzatzikami, a także jak klasyczne placki ziemniaczane – z sosem warzywnym lub gulaszem.

    Składniki na placki warzywne z ziemniakiem, cukinią i marchewką

    Do przygotowania placków potrzebne są prawie takie same składniki, z których przygotowuje się klasyczne placki ziemniaczane z tartych surowych ziemniaków. By zrobić placki warzywne potrzebujesz:
  • 3 marchewki
  • 1 małą cukinię lub 0,5 dużej
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 małą cebulę
  • 1 szklankę mąki
  • 1 płaską łyżeczkę soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany

  • logo
    Placki ziemniaczane z warzywami - składniki archiwum prywatne

    Jak przygotować placki warzywne krok po kroku

    W dużej misce zetrzyj na tarce na średnich oczkach (lub naprzemiennie – małych i dużych) marchewki, cukinie, cebulę i ziemniaki. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i jajka, a następnie mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
    logo
    Placki warzywne z ziemniakiem, cukinią i marchewką. archiwum prywatne
    Jeśli wydaje ci się, że ciasto jest zbyt rzadkie - możesz dosypać jeszcze kilka łyżek mąki "na oko". Z tak przygotowanego ciasta, smaż placuszki na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Do smażenia używam kilku kropli oleju rzepakowego, który rozsmarowuję na patelni za pomocą silikonowego pędzelka kuchennego. Placki smaż na każdej stronie do uzyskania złocistego koloru.