Z balkonu do kuchni nawet zimą. Staropolski przepis na herbatkę z kwiatów wrzosu

Aneta Zabłocka
Te kwiaty to ozdoba naszych jesiennych balkonów, bo niestraszne im wiatry i zimno. Okazuje się, że popularne rośliny mają szereg właściwości zdrowotnych, które mogą wspomóc nasz organizm w mroźne wieczory.
Z balkonu do kuchni nawet zimą. Przepis na herbatkę z kwiatów wrzosu Fot. 123rf
Na Kresach wiedzieli co dobre. Właśnie stamtąd pochodzi przepis na herbatkę wrzosową. W jesienne dni przyjemnie ogrzewała oraz zapobiegała przeziębieniom. Pomagała także trawić obfite zimowe potrawy, bo kwiaty wspomagają produkcję żółci i usprawniają proces trawienia.

Wrzos ma działanie moczopędne. Likwiduje obrzęki nerek i poprawia ich pracę. Pomaga wypłukiwać z dróg moczowych osad i bakterie. Herbatka z wrzosu pomoże przy infekcjach układu moczowego oraz zapobiegnie ich nawrotom.

Filiżanka herbatki z wrzosu zadziała uspokajająco i wyciszająco. Pomoże w przypadku bezsenności lub nadmiernego pobudzenia.

Przepis na herbatkę wrzosową

Hanna Szymanderska w "Kuchni Polskiej" podaje staropolski przepis na herbatkę z wrzosu, która pito na Kresach.


Składniki
Przepis:
Kwiaty wrzosu wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy 4 minuty. Przecedzamy, lekko studzimy, dokładnie mieszamy z miodem. Schładzamy.

Pijemy do 2-3 filiżanek naparu dziennie. Większa ilość mogłaby zadziałać przeczyszczająco.