gorąca czekolada
Ta gorąca czekolada nie tylko doskonale smakuje, ale też rozgrzewa. fot. 123rf.com
Reklama.

Przepis na gorącą czekoladę

Składniki:
  • 400 ml mleka 3,2% tłuszczu
  • 200 ml śmietanki 36% tłuszczu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie odrobina ekstraktu z wanilii
  • Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Jeśli chcesz nadać czekoladzie delikatnej nuty, dodaj odrobiny ekstraktu z wanilii. Podgrzewaj napój na wolnym ogniu tak długo, aż prawie się zagotuje i zacznij stopniowo dodawać kostki czekolady. Cały czas mieszając składniki w rondelku, dodaj szczyptę cynamonu i zagotuj czekoladę. Po chwili, gdy napój będzie gładki i kremowy, zdejmij rondelek z ognia.
    Ważne jest, by gorącą czekoladę wypić tuż po przestygnięciu – wtedy ma najlepsze walory smakowe. Do udekorowania napoju możemy użyć bitej śmietany, płatków migdałów, albo słodkich pianek.

    Dlaczego warto pić gorącą czekoladę?

    Mało kto wie, że gorąca czekolada to nie tylko smaczny deser – napój ma szereg cennych właściwości, które wspomagają nasz organizm. Podczas podgrzewania czekolady uwalniają się przeciwutleniacze, czyli związki odpowiedzialne za eliminację szkodliwych wolnych rodników. To także bogate źródło magnezu, który jest niezastąpiony w walce ze stresem oraz polifenoli chroniących nasze serce. Ale uwaga! Wybierając czekoladę zwróćmy uwagę, by wybrać produkt z jak najwyższą zawartością kakao – od 70%. Tylko wtedy deser korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.