Jak na raz rozgrzać się i poprawić sobie humor w chłodny dzień? Ta gorąca czekolada załatwi sprawę!
Dominika Lange
Chłodne dni i jesienna aura coraz bardziej dają się wam we znaki? Poprawcie sobie humor pyszną, domową gorącą czekoladą, która nie tylko doskonale smakuje, ale i rozgrzewa. I co najważniejsze – przyrządzając napój samodzielnie, wiemy, czego do niego dodajemy, więc bez obaw możemy dać go dzieciom.
Przepis na gorącą czekoladę
Składniki:
400 ml mleka 3,2% tłuszczu
200 ml śmietanki 36% tłuszczu
100 g gorzkiej czekolady
szczypta cynamonu
opcjonalnie odrobina ekstraktu z wanilii
Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Jeśli chcesz nadać czekoladzie delikatnej nuty, dodaj odrobiny ekstraktu z wanilii. Podgrzewaj napój na wolnym ogniu tak długo, aż prawie się zagotuje i zacznij stopniowo dodawać kostki czekolady. Cały czas mieszając składniki w rondelku, dodaj szczyptę cynamonu i zagotuj czekoladę. Po chwili, gdy napój będzie gładki i kremowy, zdejmij rondelek z ognia.
Ważne jest, by gorącą czekoladę wypić tuż po przestygnięciu – wtedy ma najlepsze walory smakowe. Do udekorowania napoju możemy użyć bitej śmietany, płatków migdałów, albo słodkich pianek.
Dlaczego warto pić gorącą czekoladę?
Mało kto wie, że gorąca czekolada to nie tylko smaczny deser – napój ma szereg cennych właściwości, które wspomagają nasz organizm. Podczas podgrzewania czekolady uwalniają się przeciwutleniacze, czyli związki odpowiedzialne za eliminację szkodliwych wolnych rodników. To także bogate źródło magnezu, który jest niezastąpiony w walce ze stresem oraz polifenoli chroniących nasze serce. Ale uwaga! Wybierając czekoladę zwróćmy uwagę, by wybrać produkt z jak najwyższą zawartością kakao – od 70%. Tylko wtedy deser korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.