Dodatkowo
zawarta w herbacie kofeina wspomaga odporność organizmu i wspiera go w walce z wirusami i bakteriami. Zmniejsza więc ryzyko infekcji. Świetnie w roli rozgrzewającego naparu sprawdzi się także rooibos, który co prawda z herbatą niewiele ma wspólnego, ale ma liczne właściwości prozdrowotne i doskonale rozgrzewa.
Nie samą herbatą rozgrzewa się człowiek
Żeby podnieść walory smakowe i właściwości rozgrzewające herbaty, warto do niej dodać kilka przypraw. Większość z nas ma je w kuchennych szafkach. Czego więc szukać?
cynamon - nada herbacie ostry posmak i mocny aromat
imbir - nada ostro-cytrusowy posmak
kardamon - polubią go miłośnicy słodyczy, bo herbata z nim sprawia wrażenie słodkiej
gałka muszkatołowa - doda głębii
goździki - ednoznacznie skojarzą się z zimowym wypoczynkiem
przyprawa do grzańca lub pierniczków - tu mamy gotową kompozycję wszystkich tych korzennych przypraw, które mają właściwości rozgrzewające, smak herbaty z taką przyprawą jest nie do podrobienia
Oczywiście doskonale
sprawdzi się miód, jednak pamiętajmy, że nie dodajemy go do gorącej herbaty, bo pozbawimy go wszystkich cennych właściwości. Zamiast cytryny, która wychładza, lepiej dorzucić plasterek pomarańczy czy grejpfruta, które mają działanie przeciwbakteryjne.