Genialny trik na przywrócenie powłoki patelni – zrobisz to dosłownie w 2 minuty, a naczynie jak nowe

Redakcja MamaDu
Większość patelni, których obecnie używamy w naszych kuchniach, ma nieprzywierające powłoki. Z czasem i częstym użytkowaniem, powłoka zaczyna się niszczyć – ten genialny patent sprawi, że twoja patelnia znowu będzie jak nowa.
Zniszczona powłoka na patelni odzyska swoją funkcję, gdy zastosujesz patent z solą kuchenną. Unsplash
To chyba jasne, że każdy sprzęt w twojej kuchni ma jakiś czas swojej przydatności. Jeśli dobrze się obchodzimy z garnkami czy patelniami, możemy ich używać przez wiele lat. Ale nie oszukujmy się – każdy z nas obił patelnię w kuchennej szafce, czy niechcący zarysował jej powierzchnię widelcem. Każde kolejne smażenie też sprawia, że powłoka na patelni po prostu się zużywa.

Trik na przywrócenie powłoki na patelni

Okazuje się, że takiej patelni z uszkodzoną czy zużytą powłoką, do której przywierają potrawy, nie trzeba od razu wyrzucać do kosza. Można wykorzystać genialny patent, który krąży w sieci za sprawą jednego z filmików na Tik Toku. Najpierw musisz dokładnie patelnię umyć płynem i miękką stroną gąbki do mycia naczyń, wysuszyć ją i wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha.

Następnie umieść patelnię na kuchence i włącz pod nią ogień, by patelnia się nagrzała i wyparowała z niej cała woda, której nie usunął papierowy ręcznik. Kolejnym krokiem jest rozsypanie na powierzchni suchej patelni grubej warstwy zwykłej drobnoziarnistej soli kuchennej.


Upraż taką warstwę soli na ogniu do momentu, aż kryształki zrobią się brązowe – jak brązowy czy trzcinowy cukier. Wysyp sól z patelni, znowu wytrzyj patelnię – najpierw wilgotną ściereczką, by usunąć resztki soli. Następnie popraw wycieranie suchym kuchennym ręcznikiem papierowym.

Po takim zabiegu patelnia będzie działała jak nowa i nic nie będzie do jej powłoki przywierało. Sól ma właściwości higroskopijne, co oznacza, że pochłania wilgoć, a nawet minimalna ilość wilgoci sprawia, że olej pryska lub jedzenie przywiera podczas smażenia.