Stosujesz ją tylko jako przyprawę? Tych zastosowań soli nie znasz, a powinnaś
Redakcja MamaDu
19 maja 2021, 12:03·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 19 maja 2021, 12:03
Sól to chyba jedna z najpopularniejszych przypraw w każdej kuchni i nic w tym dziwnego. Trudno wyobrazić sobie smak zupy, ziemniaków czy makaronu bez szczypty soli. Okazuje się, że jej zastosowanie nie sprowadza się tylko do kulinariów, a jest o wiele szersze. Jak możesz wykorzystać sól kuchenną w domu?
Reklama.
Soli kuchennej używamy przede wszystkim do gotowania, ale może mieć ona szereg innych zastosowań.
Oto kilka nietypowych, ale skutecznych pomysłów na wykorzystanie soli w naszym domu.
Dzięki soli doszorujesz przypalony garnek, ale przyda się też do... pielęgnacji kwiatów.
Do tej pory stosowałaś sól jedynie do gotowania? To nie wykorzystywałaś wszystkich jej możliwości. Oto pięć nietypowych, ale naprawdę skutecznych rozwiązań z solą w roli głównej.
1. Doszoruj przypalony garnek. Taka sytuacja może zdarzyć się każdemu, nie znaczy to jednak od razu, że garnek jest do wyrzucenia. Wsyp do niego 5-6 łyżek soli (najlepiej, gdyby sól w całości pokryła miejsce przypalenia), zalej wodą i zostaw na noc.
Następnie zagotuj wodę z solą, a potem wylej ją i przetrzyj ściereczką. Spalenizna zniknie, garnek będzie wyglądał jak nowy. Oczywiście sól można też zastosować, gdy przypalimy patelnię czy blachę w piekarniku.
2. Wyczyść fugi. Są brudne lub pożółkłe? 2-3 łyżki soli zmieszaj z jednym litrem ciepłej wody, możesz też dodać detergent do czyszczenia. Dzięki zawartości soli domyjesz nie tylko płytki, ale też właśnie zszarzałe czy przybrudzone fugi.
3. Przedłuż życie ciętych kwiatów. Uwielbiasz świeże kwiaty w wazonie, ale zbyt szybko tracą ładny wygląd i więdną? Możesz przedłużyć ich żywot, jeśli do wody dosypiesz szczyptę soli. W ten sposób zwiększa się zakwaszenie wody, a co za tym idzie zmniejsza się rozwój bakterii.
4. Pozbądź się goryczki z kawy. Jeśli lubisz kawę, ale przeszkadza ci jej gorzki posmak, to możesz pozbyć się go w prosty sposób, właśnie przy użyciu soli. Wystarczy przygotować kawę jak zwykle, a na samym końcu dodać odrobinę soli. Zneutralizuje ona gorzki smak.
5. Pozbądź się nieprzyjemnego zapachu. Gdy przygotowujesz na desce do krojenia rybę, mięso lub np. cebulę, to może zostać na niej charakterystyczny zapach tych produktów. By się go pozbyć, weź 2-3 łyżki soli, delikatnie wetrzyj w deskę do krojenia, a następnie spłucz ją obficie wodą.