Masz dość szorowania blachy do pieczenia? Wypróbuj ten prosty trik

Redakcja MamaDu
Czyszczenie blachy do pieczenia zwykle kojarzy nam się jako czynność dość czasochłonna i wymagająca nakładu pracy. Zeschnięty, często przypalony tłuszcz jest rzeczywiście trudny do usunięcia, gdy chcemy się go pozbyć za pomocą ciepłej wody i standardowego detergentu. Są jednak sprawdzone, naturalne sposoby. Wypróbuj trik z wodą utlenioną.
Jak wyczyścić blachę do pieczenia? Archiwum Mamadu


Czyszczenie blachy do pieczenia nie musi ci się kojarzyć z jej szorowaniem, zwłaszcza że tym sposobem efekty pozostawiają często wiele do życzenia. Zamiast się męczyć, wypróbuj prosty trik, który usunie wszelkie zabrudzenia, a twoja blacha do pieczenia będzie jak nowa.


Czyszczenie blachy do pieczenia - użyj wody utlenionej


Co musisz zrobić? Potrzebujesz tylko dwóch składników: wody utlenionej i sody oczyszczonej. Woda utleniona to roztwór nadtlenku wodoru, który wykazuje właściwości odkażające, z kolei soda oczyszczona jest substancją lekko żrącą i neutralizującą zabrudzenia.

Jakich proporcji użyć? Weź 5-6 łyżeczek sody oczyszczonej i zmieszaj ją z wodą utlenioną – musisz uzyskać mieszankę o konsystencji zwartej pasty, którą da się rozprowadzić po całej blasze do pieczenia, ale zarazem nie może być ona zbyt wodnista.

Następnie tę masę nałóż na całą powierzchnię blachy i pozostaw na mniej więcej godzinę. Po tym czasie weź gąbkę do zmywania i delikatnie przetrzyj całą blachę. Następnie mieszankę wody utlenionej i sody oczyszczonej spłucz ciepłą wodą z odrobiną detergentu.