Wylewasz wodę z ziemniaków do zlewu? To błąd: zobacz, dlaczego jej miejsce jest w WC

Martyna Pstrąg-Jaworska
Woda, w której ugotowałaś ziemniaki, to cenny płyn pomagający podczas sprzątania i... wspierający zdrowie. Być może nie miałaś o tym pojęcia, ale ziemniaki podczas gotowania oddają wiele swoich zdrowotnych składników do wody, w której są gotowane. Ta staje się więc bogatym źródłem m.in. potasu, magnezu czy witamin. Jest też świetna do sprzątania.
Woda po ziemniakach posiada cenne składniki, które uwolniły się do niej podczas gotowania warzywa Pixabay
Gdy gotujesz ziemniaki w wodzie, część zawartych w nich cennych składników, m.in. mikroelementów, trafia również do płynu, uwalniając się z warzyw. W wodzie, w której gotowano ziemniaki, są takie składniki jak potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń, błonnik, skrobia i witaminy A, B, E i K. To ogromne źródło cennych substancji.

Woda po ziemniakach to skuteczny odkamieniacz

Gdy ugotujesz ziemniaki na obiad, zamiast wylewać wodę do kuchennego zlewozmywaka, odlej ją do innego naczynia i poczekaj, aż nieco przestygnie. Jeszcze ciepłą wlej do muszli toaletowej i zostaw na jakieś 15 minut bez spuszczania wody. Po tym czasie umyj sedes szczotką przeznaczoną do toalet – woda z ziemniaków doskonale radzi sobie z rozpuszczeniem kamienia i wszelkich osadów w toalecie.


Po całkowitym wystudzeniu odlanej wody można ją również stosować jako odkamieniacz umywalki czy baterii łazienkowych, jako środek do usuwania osadów np. z mydła. Woda po ugotowanych ziemniaków świetnie radzi sobie też z kamiennym osadem w kuchni – warto ją wlać do zakamienionego czajnika, zagotować i wylać. Po takim zabiegu przepłukać kilkakrotnie czajnik – osad z kamienia powinien łatwiej dać się usunąć.

Inne zastosowania wody po ziemniakach

Woda czy wywar z gotowania ziemniaków jest świetnym wsparciem w leczeniu kamicy nerkowej. Jeśli masz problem z kamieniami czy piaskiem w nerkach, warto nie wylewać wody po ugotowaniu warzyw. Zamiast ją wylewać, codziennie przez 3 tygodnie pij po 3 szklanki wywaru z ziemniaków. Zawarte w niej mikroelementy niwelują kamienie, napój działa przeciwzapalnie, a dodatkowo pobudza krążenie.

Woda po ugotowanych ziemniakach to również świetny płyn do czyszczenia srebra przez zawarty w niej wypłukany z ziemniaków kwas askorbinowy (witamina C). Dzięki przetarciu srebrnej biżuterii czy srebrnych sztućców ściereczką zmoczoną w wodzie po ugotowaniu ziemniaków rzeczy stają się czyste i lśniące – kwas bowiem rozpuszcza osady i zabrudzenia.