Domowe chipsy dyniowe. Spróbuj, a staną się twoją ulubioną przekąską [PRZEPIS]
O prozdrowotnych właściwościach dyni chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Ma dużo błonnika, dlatego zbawiennie wpływa na układ trawienny, wspomaga pracę serca, oczyszcza organizm z toksyn. Jeśli jednak nie masz ochoty na przygotowywanie z niej dania, które zajmuje czas, zrób szybką przekąskę – chipsy dyniowe.
- Rozpoczął się sezon na dynię - warto ją jeść, bo ma wiele prozdrowotnych właściwości.
- Dynia wpływa pozytywnie na układ trawienny, oczyszcza też organizm z toksyn.
- Jeśli nie masz czasu, ani ochoty, by przygotować zupę z dyni, zrób z niej smakowite chipsy.
Dynia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Nawet niewielka jej porcja dostarcza spore ilości błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i trawiennego. Ma właściwości odkwaszające, do tego wpływa pozytywnie na pracę wątroby, przyspieszając pozbywanie się z organizmu toksyn.
Dynia: właściwości
Jest źródłem wielu witamin i minerałów, m.in.: witamin A, C, E, z grupy B oraz magnezu, wapnia, cynku, selenu, potasu oraz kwasu foliowego, niacyny i karotenu. Dzięki cynkowi polecana jest panom, bo ten pierwiastek poprawia jakość plemników, z kolei potas ma wpływ na dobre funkcjonowanie serca i układu krążenia.
Chipsy z dyni - składniki
Chyba najbardziej znana potrawa z dyni to zupa-krem, ale jeśli nie masz czasu, ani ochoty, by ją przygotowywać, możesz zrobić smakowite chipsy. Czego będziesz potrzebować:
Składniki:
1 średniej wielkości dynia (może być hokkaido lub piżmowa)
przyprawy: sól, bazylia, tymianek, majeranek lub cynamon (nie musisz stosować wszystkich, wybierz te, które lubisz najbardziej)
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak przygotować chipsy z dyni - przepis
Dynię obierz ze skórki, najpierw przekrój na ćwiartki, a następnie pokrój na cienkie plasterki (koniecznie o podobnej grubości). Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie plastry dyni, tak żeby nie nachodziły na siebie. Skrop je oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (z termoobiegiem), wstaw dynię, piecz ok. 15 min. Możesz mniej więcej w połowie czasu odwrócić plasterki na drugą stronę, ale nie jest to konieczne, bo pod wpływem ciepła powinny się lekko zacząć wyginać i przypiekać z obydwu stron. Poczekaj aż lekko przestygną i gotowe. Smacznego!
Może cię zainteresować także: Zupa z dyni – kremowa i aromatyczna. Lepszego przepisu tej jesieni nie znajdziesz