Miękkie i chłonne ręczniki? Wystarczy dodać do prania te 2 składniki z twojej kuchni

Martyna Pstrąg-Jaworska
Masz nowe ręczniki, które słabo chłoną wilgoć i ciężko się nimi wytrzeć, by skóra naprawdę była sucha? A może nie radzisz sobie z nieprzyjemnymi zapachami spowodowanymi wilgocią, które utrzymują się na ręcznikach nawet po wypraniu ich? Znamy na to sposoby, które sprawią, że tkaniny będą chłonne, miękkie i bez przykrego zapachu – wystarczą dwie rzeczy, które na pewno masz w kuchni.
Ocet i soda oczyszczona sprawią, że ręczniki będą bardziej chłonne i miękkie Unsplash
Dodawanie do swojego prania sody i octu ma ważną przyczynę – ocet usuwa bakterie i zmiękcza tkaniny, natomiast soda oczyszczona zmiękcza, neutralizuje nieprzyjemne zapachy i dezynfekuje. Warto więc tych składników częściej używać podczas prania.

Ale przede wszystkim warto te triki zastosować w przypadku ręczników – szczególnie nowych, które czasem na początku mają słabą chłonność. Jeśli pierzesz już używane wcześniej ręczniki, także warto dodawać do prania te dwa kuchenne składniki – sprawią, że ręczniki będą bardziej miękkie i nie będą utrzymywały się na nich brzydkie zapachy. Te bowiem spowodowane są tym, że ręczniki mają ciągłą styczność z wilgocią.

Soda oczyszczona do prania dla miękkości

Kolejnym trikiem na ręczniki, jest sprawienie, że stare ręczniki nabiorą nowej miękkości. By tak się stało, wystarczy do bębna pralki czy przegródki w szufladce pralki, do której wsypujesz proszek do prania, dodać pół szklanki sody oczyszczonej rozpuszczonej w połowie szklanki ciepłej wody.


Płyny zmiękczające nie do końca działają w przypadku ręczników, które mają inną teksturę tkaniny niż np. ubrania. Dlatego warto zastosować ten babciny sposób z sodą – przywraca ona miękkość tym ręcznikom, które służą ci już od jakiegoś czasu. Dodatkowo soda sprawi, że zdezynfekujesz tkaniny i zniwelujesz zapachy, które ostatecznie pomoże ci również usunąć… ocet.

Ocet do płukania ręczników nowych i używanych

By nowe ręczniki były bardziej chłonne, należy je wyprać w wysokiej temperaturze (choć wystarczy 60 stopni, nie musi to być aż 90 stopni) z dodatkiem proszku/płynu do prania oraz płynu do płukania – to żadna tajemnica. Ale nowe ręczniki często mają zbitą teksturę i są mało chłonne, a na to detergenty do prania nie zawsze pomagają.

Dodatkowo panuje też przeświadczenie, że wypranie ręczników w wysokiej temperaturze poprawi ich chłonność, co nie jest prawdą – zbyt gorąca woda i detergenty mogą zniszczyć tkaninę i sprawiają, że staje się ona jeszcze mniej chłonna. By ręczniki lepiej zbierały wilgoć, wystarczy do płukania wlać szklankę octu. Dzięki octowi rozluźnią się włókna tkanin, łatwiej wypłuczą się środki piorące, które oblepiają włókna tkanin, a dodatkowo ocet sprawi, że dłużej zachowane będą intensywne kolory materiałów.

W przypadku używanych już ręczników również warto zastosować ocet, który sprawi, że pozbędziesz się z nich często spotykanego przykrego zapachu. Ta brzydka woń związana jest z użytkowaniem ręczników – są stosowane do wycierania wilgoci, czasem zostają powieszone na haczyku w wilgotnej łązience, na którym nie wysychają zbyt dobrze, potem znowu są używane i tak dalej…

Tego nieprzyjemnego zapachu czasem nie daje się usunąć detergentami do prania czy płynem do płukania – w takim przypadku ocet, który jest sposobem naszych babć, załatwi sprawę już za pierwszym razem. Wystarczy dodać go tak samo jak w przypadku nowych ręczników – wlej szklankę do szufladki pralki tam, gdzie wlewa się płyn do płukania. Jeśli obawiasz się zapachu octu na praniu to zupełnie bezpodstawnie – ocet ma to do siebie, że jego zapach szybko wyparowuje, więc gdy rozwiesisz pranie do wysuszenia, zapach się neutralizuje.