Dlaczego masa na placki ziemniaczane ciemnieje? Mamy na to jeden sposób

Redakcja MamaDu
Na pewno choć raz, robiąc jakąkolwiek potrawę ze startych lub obranych ze skórki ziemniaków, zauważyłaś, że masa ziemniaczana szybko ciemnieje. Nie ma to wpływu na finalny smak dania, ale wygląda mało apetycznie. Mało kto wie, dlaczego tak się dzieje. My wyjaśniamy i zdradzamy też trik, by ciemnieniu zapobiec.
Masa na placki ziemniaczane ściemniała? Dodaj do niej łyżkę jogurtu Archiwum prywatne Mamadu

Czemu masa na placki ziemniaczane ciemnieje?

Ciemnienie masy z surowych ziemniaków jest w pełni naturalnym procesem i nie świadczy o ich złej jakości. Ziemniaki ciemnieją na skutek utleniania, kontaktu enzymów w nich zawartych z powietrzem.
Mimo tego, że ciemnienie nie ma wpływu na smak docelowego dania, to ciemna masa nie wygląda zbyt apetycznie. Są jednak sposoby, by temu zapobiec. Najbardziej oczywistym jest po prostu szybka obróbka termiczna surowej masy. Najbardziej praktyczne jest jednak dodanie do surowej masy łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany.


Nie wpłynie to znacząco na smak placków, a zatrzyma proces utleniania. Innym sposobem jest dodanie do masy kwasku cytrynowego, co może jednak zmienić smak ziemniaków. Jeśli chcecie startą masę wykorzystać np. dopiero za kilka godzin, najlepiej będzie posypać starte ziemniaki w misce warstwą mąki, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki – wtedy będą ciemniały wolniej.

Z przerobionych ziemniaków przyrządzić możemy nie tylko placki, lecz także babkę ziemniaczaną, kopytka, kluski śląskie, kartacze, przecieraki, szare kluski i wiele innych.