Gładki i kremowy, doskonały do ciast i owoców. Oto sekret kremu angielskiego

Marta Lewandowska
Tajemniczo brzmiący sos angielski, to nic innego, jak wariacja na temat domowego budyniu. Tyle że jest znacznie gładszy i bardziej płynny, niż klasyczny polski przysmak. Sosu angielskiego można używać do serwowania ciast, naleśników, owoców czy w zasadzie każdego innego deseru, do którego pasuje wanilia.
Sos angielski jest bardziej płynny niż budyń i idealnie gładki, ale tylko wtedy, jeśli przygotujesz go poprawnie. Fot. 123RF

Przepis na prosty i idealnie gładki sos angielski

Składniki sosu angielskiego

Jak zrobić sos angielski krok po kroku

Po pierwsze włóż pustą szklaną miskę do lodówki. Musi być dobrze schłodzona, przyda się już za chwilę. W niewielkim garnku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii, odstaw do delikatnego przestudzenia.

Połącz żółtka z cukrem i ubij je na puszystą pianę. Miskę najlepiej postawić sobie na kolanach, aby ciepło ciała delikatnie podgrzewało żółtka. Kiedy masa będzie puszysta, powoli dolewamy do niej mleko z wanilią, cały czas energicznie mieszając, inaczej otrzymamy jajecznicę na słodko.


Kiedy już mleko i żółtka będą połączone, całość znów wlewamy do garnka i podgrzewamy sos angielski na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Kiedy tak się stanie, zestawiamy sos z kuchenki i przelewamy do miski, która dotąd stała w lodówce.

W chłodnym naczyniu ponownie mieszamy sos angielski. Po przestudzeniu lub na ciepło sprawdzi się jako dodatek do szarlotki, ciasta ucieranego z owocami, czy porcji świeżych śliwek, a nawet polewa lodów w pucharze czy śniadaniowych placuszków.