Ciasto z czereśniami
Ciasto z czereśniami robi się bardzo szybko, a jego smak jest niepowtarzalny. Fot. Instagram/znanainfluencerka
Reklama.

Składniki na szybkie ciasto z czereśniami

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 400 g czereśni świeżych lub mrożonych
  • odrobina masła i mąki do formy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do dekoracji

  • Jak zrobić proste i smaczne ciasto z czereśniami?

    Jeśli używasz świeżych czereśni, umyj je, wydryluj lub usuń pestki, przekrawając owoce na połówki. Mrożone wyjmij przynajmniej dwie godziny wcześniej z zamrażarki. Przełóż owoce do miski, oprósz łyżką mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.
    Do miski przesyp mąkę i cukier, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj, dodaj olej, jajka i jogurt. Łyżką utrzyj ciasto, będzie dość gęste, ale dokładnie tak powinno być. Tortownicę posmaruj odrobiną miękkiego masła i oprósz mąką. Przełóż ciasto i rozsmarowuj je, aby miało równą powierzchnię.
    Na wierzchu ułóż owoce. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza, góra - dół. Piecz około godziny, do suchego patyczka. Kiedy ciasto przestygnie, oprósz je cukrem pudrem. Ciasto z czereśniami idealnie nadaje się do popołudniowej kawy. Owoce nadają mu świeżości. Ucierany placek z czereśniami jest banalnie łatwy i bardzo smaczny.