Reklama.
Składniki na szybkie ciasto z czereśniami
Jak zrobić proste i smaczne ciasto z czereśniami?
Jeśli używasz świeżych czereśni, umyj je, wydryluj lub usuń pestki, przekrawając owoce na połówki. Mrożone wyjmij przynajmniej dwie godziny wcześniej z zamrażarki. Przełóż owoce do miski, oprósz łyżką mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.Do miski przesyp mąkę i cukier, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj, dodaj olej, jajka i jogurt. Łyżką utrzyj ciasto, będzie dość gęste, ale dokładnie tak powinno być. Tortownicę posmaruj odrobiną miękkiego masła i oprósz mąką. Przełóż ciasto i rozsmarowuj je, aby miało równą powierzchnię.
Na wierzchu ułóż owoce. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza, góra - dół. Piecz około godziny, do suchego patyczka. Kiedy ciasto przestygnie, oprósz je cukrem pudrem. Ciasto z czereśniami idealnie nadaje się do popołudniowej kawy. Owoce nadają mu świeżości. Ucierany placek z czereśniami jest banalnie łatwy i bardzo smaczny.