Szukasz idealnej, rozgrzewającej zupy na jesień? Wypróbuj przepis na zupę porowo-ziemniaczaną

Iza Orlicz
Choć słońce nas jeszcze rozpieszcza, to coraz niższe temperatury zachęcają do poszukiwania idealnych potraw na jesienną słotę. Jeśli lubisz sycące i rozgrzewające dania, koniecznie wypróbuj przepis na Potage Parmentier. To francuska nazwa zupy porowo-ziemniaczanej.
Jak zrobić zupę porowo-ziemniaczaną? unsplash.com


Zupa stała się słynna na całym świecie za sprawą Julii Child, amerykańskiej kucharki, autorki książek i programów kulinarnych, która rozsławiła kuchnię francuską w Stanach Zjednoczonych. Z kolei swoją nazwę zupa Parmentier zawdzięcza Antoine’mu Parmentier, który spopularyzował jedzenie ziemniaków we Francji.


Zupa porowo-ziemniaczana - przepis


W czym tkwi sekret zupy Potage Parmentier? Przede wszystkim w prostocie. Przepis oparty jest na dosłownie kilku ogólnodostępnych składnikach, które idealnie do siebie pasują. Jej przygotowanie też nie zajmie ci dłużej niż ok. pół godziny.

Jakich składników będziesz potrzebować, by przygotować Potage Parmentier? Pora, ziemniaki, wodę, sól, masło i natkę pietruszki – to wszystko.

Jeśli chcesz zrobić zupę dla 2 osób proporcje są następujące:
1 duży por (bez części zielonej)
2-3 średniej wielkości ziemniaki
Pół łyżki soli (lub do smaku)
2 łyżki masła
2,5 szklanki wody
Świeża natka pietruszki

Zupa Potage Parmentier - przygotowanie


Przygotowanie: ziemniaki obierz i pokrój je w kostkę, a pora umyj i pokrój w plasterki. Do szerokiego garnka dodaj masło, wrzuć do środka ziemniaki i pora, duś na małym ogniu ok. 2-3 minut. Następnie dodaj wodę, gotuj na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż warzywa będą miękkie).

Pod koniec gotowania posól do smaku, zdejmij zupę z palnika i całość zblenduj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz też przygotować do zupy grzanki. Smacznego!