Niektórzy wiedzą, że dodany do kawy chroni przed przeziębieniem. To połączenie postawi cię na nogi

Agnieszka Miastowska
Niektórzy do kawy lubią dodawać śmietankę, inni czekoladę czy cynamon, który zamieni ten napój w jego jesienną wersję. Jesienią i zimą warto jednak postawić na dodatek do kawy, który nie tylko podkręci smak kawy, ale uchroni nas przed przeziębieniem i postawi na nogi. Piliście herbatę z imbirem i miodem? Lepiej dodajcie to do kawy!
Do kawy dodaj imbir. To sposób na napój, który postawi cię na nogi Pexels

Kawa z imbirem na odporność

Imbir jest źródłem gingerolu i zinferonu — to olejki eteryczne, które działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Dlatego kawa z imbirem to idealny napój w sezonie przeziębieniowym i grypowym. Nie tylko nas rozgrzeje, uchroni przed przeziębieniem, ale także zadziała przeciwgorączkowo.
Kawa z imbirem nie tylko poprawi odporność, lecz także pobudzi nasz umysł, dlatego to idealny napój na senny i zimny poranek. Jak to możliwe? Do właściwości tej korzennej przyprawy należy poprawa ukrwienia mózgu. Imbir działa więc na odporność, umysł i ciało, ponieważ napoje z imbirem możemy też stosować jako wsparcie przy odchudzaniu.


Kawa z imbirem usprawnia procesy trawienne i przyspiesza metabolizm. Regularnie spożywana może więc wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej i sprzyjać zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Przepis na kawę z imbirem

Najbardziej popularne są dwa przepisy.

Kawę wsypujemy do filiżanki, zalewamy gorącą wodą, dodajemy plasterki imbiru, odstawiamy na 2-3 minuty. Dodajemy miód, mieszamy, mleko spieniamy, wlewamy do kawy, posypujemy cynamonem.

Korzeń imbiru dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Następnie gotujemy pod przykryciem, a po zagotowaniu wyłączamy ogień i chwilę odczekujemy. Korzeń imbiru należy wyjąć z wrzątku, a wywarem zalać kawę.