Jak zrobić pyszną jajecznicę? Sprawdź czy nie popełniasz tych 5 błędów, które psują smak

Redakcja MamaDu
Jajecznica to ukochane polskie śniadanie. Jedni wybierają tradycyjną ze szczypiorkiem, inni testują rosyjski przepis z mocno przysmażoną cebulką i sekretnym dodatkiem, jeszcze inni na wzór grecki dodają do niej ser feta i pomidory. Dodatki mogą być pyszne, ale podstawą jest dobre wysmażenie jajek. Jeśli unikniesz tych 5 błędów, jajecznica wyjdzie bajeczna.
Jak zrobić jajecznicę? Oto 5 błędów, które psują smak jajecznicy Pexels

1. Rozbijanie jajek na patelnię

Po pierwsze nigdy nie wiemy, czy jajko nie będzie zepsute, łatwo także o wbicie kawałka skorupki do jajecznicy. Poza tym jednak jajka rozbite dopiero na patelni usmażą się nierównomiernie i otrzymamy raczej sadzone jajko w kawałkach niż puszystą i wilgotną jajecznicę. Najlepiej jajka wbić do miski i wymieszać energicznie tak, by masa nabrała powietrza, a z nim lekkości i kremowej konsystencji, którą możemy doprawić odrobiną śmietanki.

2. Używanie drewnianej łopatki

Jeśli choć raz jako dzieci słyszeliście waszą mamę krzyczącą do was "nie szoruj sztućcami po teflonie", wydaje wam się, że drewniana łopatka to idealne narzędzie do delikatnego mieszania jajecznicy na patelni. Jeśli jest dobrze umyta — owszem. Jednak drewniane sztućce trudno się czyści i łatwo mogą stać się siedliskiem niebezpiecznych dla zdrowia bakterii, szczególnie w połączeniu z surowym jajkiem, które może powodować salmonellę.

3. Mało mieszania

Pozwalamy jajecznicy mocno się ściąć, potem mieszamy ją dwa razy i wrzucamy na talerz. Prawdopodobnie jest za sucha, nierównomiernie przysmażona i zdecydowanie mało kremowa. Jajecznicę smażymy na małym ogniu, powoli, ale ciągle mieszając. To nada jej właściwej konsystencji.

4. Solenie surowych jajek

Jajecznicę najlepiej doprawić na talerzu. Wcześniej możemy łatwo przesolić jajka, a zbyt duża ilość soli sprawi, że konsystencja jajecznicy nie będzie wystarczająco puszysta.

5. Przesmażenie

Tak, wiem to też kwestia gustu. Jedni kochają jajecznicę ledwo ściętą, inni zjedzą jedynie dobrze wysmażone jajka. Pamiętajmy jednak, że właściwości smakowe jajecznica zachowa, gdy będzie kremowa, lekko wilgotna. Przesmażając jajecznicę, pozbywamy się także jej właściwości odżywczych.