Ashwagandha, czyli indyjski żeń szeń. Nie tylko na stres, odporność i bezsenność. Zrób z niej napar

Iza Orlicz
To jedna z najważniejszych roślin w Ajurwedzie, znana i stosowana w medycynie naturalnej od kilku tysięcy lat. O czym mowa? O ashwagandhdzie, nazywanej indyjskim żeń-szeniem. Zalet jej stosowania jest wiele, te najważniejsze to m.in.: poprawa odporności na stres, wyciszenie, wzmocnienie organizmu i spokojny sen.
Jak przygotować napar z ashwagandhy? unsplash.com


Ashwagandha (inaczej zwana też witanią ospałą) uważana jest w Indiach za źródło siły i młodości. W celach leczniczych wykorzystuje się przede wszystkim jej korzeń, który zawiera najwięcej prozdrowotnych składników. Można stosować go w postaci ciętej lub zmielonej, w każdej z nich nie traci swoich cennych substancji.


Ashwagandha – właściwości i działanie


Kolejne badania potwierdzają pozytywny wpływ ashwagandhy na układ nerwowy. Zalicza się ją do roślin tzw. adaptogennych, czyli podnosi jego odporność na czynniki stresowe, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Do tego poprawia koncentrację, pamięć, dodaje też energii i zwiększa wydolność fizyczną, dlatego często stosuje się ją, gdy chcemy wzmocnić nasz organizm.

Potwierdzono też, że dzięki zawartym w ashwagandhdze składnikom (przede wszystkim witanozydom) wykazuje działanie przeciwdepresyjne. Zmniejsza napięcie, niepokój, a nawet lęk, wywołany przez stres, bo redukuje ilość wydzielanego przez organizm kortyzonu.

Właśnie dzięki temu ashwagandha jest uznawana za jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków na bezsenność. Wycisza, uspokaja, pomaga nie tylko zasnąć, ale też wpływa korzystnie na jakość i długość snu.

Ashwagandha – zioło dla mężczyzn


Ashwagandha to zioło polecane mężczyznom, którzy chcą poprawić swoją płodność – regularne jej spożywanie poprawia aktywność i ruchliwość plemników. Z kolei kobiety chętnie sięgają po to zioło, bo jest silnym przeciwutleniaczem.

Pomaga w pozbywaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie, wpływa na zahamowanie procesów starzenia się. Ashwagandha wykazuje też przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości, dlatego świetnie się sprawdza w sezonie jesienno-zimowych infekcji.

Warto ją też stosować, by szybciej pozbyć się z organizmu niepotrzebnych produktów przemiany materii. Ochrania wątrobę przed wpływem toksycznych związków czy substancji, przyspiesza też proces jej oczyszczania.

Ashwagandha – jak przygotować napar?


Najlepiej spożywać w postaci naparu, który przygotowujesz dosłownie w ciągu kilku minut. Do szklanki gorącej przegotowanej wody (ok. 80-90 stopni C) wsyp 1 łyżeczkę ciętych korzeni ashwagandhy, zaparzaj ok. 20 min., następnie przecedź.

Pij 1-2 razy dziennie. Natomiast zioło w postaci sproszkowanej spożywaj 1 łyżkę dziennie (możesz dodawać np. do owocowo-warzywnych koktajli lub jogurtu naturalnego).

Zioła nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, a osoby które przyjmują leki antydepresyjne powinny skonsultować się z lekarzem, bo ashwagandha może nasilać ich działanie.