
Macierzanka należy do tej samej rodziny roślin co tymianek, ale niesłusznie uważana jest za jego ubogą krewną. Ma tyle samo, jeśli nie więcej, właściwości leczniczych, a w medycynie ludowej znana jest od wieków. Dzięki swojemu wszechstronnemu działaniu warto ją mieć w domowej apteczce.
Macierzanka – właściwości i zastosowanie
Macierzanka zawiera szereg składników, dzięki którym jest cenioną rośliną w ziołolecznictwie. Są to m.in.: garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne, witaminy oraz olejki eteryczne, dzięki którym w zapachu macierzanka przypomina nieco tymianek. Dlatego można z niej przygotować napar, ale też stosować jako przyprawę do mięs, ryb, makaronów czy sałatek.Macierzanka na dobry sen
Dzięki swoim przeciwzapalnym właściwościom macierzankę wykorzystuje się też przy bólach menstruacyjnych i bólach głowy, bo skutecznie je łagodzi. Sprawdza się też przy problemach z układem pokarmowym, bo działa rozkurczowo na żołądek, zarazem pobudza i przyspiesza trawienie.Macierzanka – jak przygotować napar?
1 łyżeczkę ziela zalej szklanką wrzącej wody, zaparzaj ok. 15-20 min. Macierzankę można pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance. Jeśli chcesz poprawić jakość swojego snu, pij nie tylko napar, ale dodaj go też do wieczornej kąpieli. Zadziała odprężająco i relaksująco.Może cię zainteresować także: Wzmacnia odporność, a wciąż jest niedocenianym ziołem. 5 powodów, dlaczego warto po nie sięgnąć