
REKLAMA
Macierzankę można spotkać dziko rosnącą na polach, ale też uprawiać w ogródku. Kwitnie często aż do października, ale ponieważ jest ogólnie dostępna nie ma żadnego problemu, by kupić ją już ciętą lub suszoną w sklepach zielarskich.
Macierzanka – właściwości i zastosowanie
Macierzanka zawiera szereg składników, dzięki którym jest cenioną rośliną w ziołolecznictwie. Są to m.in.: garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne, witaminy oraz olejki eteryczne, dzięki którym w zapachu macierzanka przypomina nieco tymianek. Dlatego można z niej przygotować napar, ale też stosować jako przyprawę do mięs, ryb, makaronów czy sałatek.Macierzankę warto mieć w swojej domowej apteczce zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, bo znana jest ze swoich przeciwwirusowych i antybakteryjnych właściwości. Jest świetnym środkiem wykrztuśnym (ułatwia pozbywanie się śluzu), oczyszcza, a zarazem odkaża drogi oddechowe. Działa też napotnie, rozgrzewa, jest też skutecznym środkiem na bolące, podrażnione gardło.
Macierzanka na dobry sen
Dzięki swoim przeciwzapalnym właściwościom macierzankę wykorzystuje się też przy bólach menstruacyjnych i bólach głowy, bo skutecznie je łagodzi. Sprawdza się też przy problemach z układem pokarmowym, bo działa rozkurczowo na żołądek, zarazem pobudza i przyspiesza trawienie.Macierzanka ma jeszcze jedną ważną właściwość – stosowana systematycznie wycisza układ nerwowy, dlatego polecana jest osobom wyczerpanym psychicznie, zestresowanym, które cierpią na bezsenność.
Macierzanka – jak przygotować napar?
1 łyżeczkę ziela zalej szklanką wrzącej wody, zaparzaj ok. 15-20 min. Macierzankę można pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance. Jeśli chcesz poprawić jakość swojego snu, pij nie tylko napar, ale dodaj go też do wieczornej kąpieli. Zadziała odprężająco i relaksująco.Może cię zainteresować także: Wzmacnia odporność, a wciąż jest niedocenianym ziołem. 5 powodów, dlaczego warto po nie sięgnąć