Na młodość, pamięć i odporność. Ten napar powinien pić każdy z nas
W Polsce nazywa się go Gingko Biloba. Potrafi przetrwać mróz, suszę i nie zapada na żadne choroby. Na nasze tereny przybył z Kraju Kwitnącej Wiśni, stąd jego nazwa: miłorząb japoński. Z tego zioła można zrobić aromantyczny napar, który pomoże na wiele różnych dolegliwości.
- Miłorząb japoński to roślina, która ma mnóstwo cennych właściwości, m.in. spowalnia proces starzenia się i obniża ciśnienie krwi.
- Poza tym picie naparu z miłorzębu poprawia pamięć i zwiększa odporność.
- Wyjaśniamy, jak przygotować napar z miłorzębu japońskiego.
Miłorząb japoński – właściwości
W rzeczywistości roślina ta nazywa się miłorzębem dwuklapowym i pochodzi nie z Japonii, ale z Chin. Potrafi przetrwać nawet 4000 lat. Szybko więc napary zrobione z suszu miłorzębu zaczęto uznawać za specyfik na długowieczność. Jest w tym trochę prawdy, wszystko za sprawą cennych substancji zawartych w liściach rośliny.W skład miłorzębu japońskiego wchodzą m.in.: flawonoidy, witaminy C i E, selen, karoten i kwas fenolowy. Napar z miłorzębu pozytywnie wpłynie nie tylko na nasze wnętrze, ale także na wygląd. Oto lista jego zastosowań:Może cię zainteresować także: Na kaszel, wzmocnienie i nie tylko. To zioło nazywano okiem gwiazdy, zrobisz z niego zdrowy napar
– może pomóc w przypadku problemów z zimnymi dłońmi czy stopami. Miłorząb rozszerza naczynia krwionośne i pozytywnie wpływa na cały układ krwionośny;
– sprawdzi się u osób, które intensywnie ćwiczą sporty, składniki zawarte w roślinie wpływają bowiem na dobre ukrwienie mózgu;
– obniża ciśnienie;
– jest doskonałym antyoksydantem, oczyszcza organizm z toksyn;
– zwiększa odporność;
– spowalnia proces starzenie się;
– poprawia pamięć;
– zmniejsza stany zapalne.
Napar z miłorzębu japońskiego – jak go zrobić?
Napar z miłorzębu japońskiego jest prosty w przygotowaniu. Susz z tej rośliny można kupić w aptece, jego cena waha się od 9 do 35 zł w zależności od objętości. Pół łyżki ziół zalewamy szklanką wrzącej wody, następnie przykrywamy talerzykiem i czekamy kilkanaście minut, aż napój się zaparzy. Po upływie tego czasu odcedzamy napar. Jest on gotowy do picia.Istnieją przeciwwskazania do picia naparu z miłorzębu. Są nimi na przykład: ciąża, karmienie piersią, zaburzenia krzepliwości krwi, a także równoczesne przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych (m.in. aspiryny). Pamiętajmy, że decyzja o piciu naparu powinna być skonsultowana ze specjalistą.
Może cię zainteresować także: Na uspokojenie, lepszy sen i odporność. Mało kto wie, że z tej rośliny można zrobić napar