Kobieta trzyma w rękach kubek
Napar z estragonu - przygotowanie pexels/ lilartsy
Reklama.
  • Estragon jest stosowany głównie jako przyprawa, ma jednak sporo właściwości leczniczych.
  • Wspomaga układ trawienny, działa uspokajająco i dobrze wpływa na sen.
  • Poza tym zwiększa odporność, ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze.
  • Estragon – właściwości

    Niegdyś nazywano go smoczym zielem. Określenie to może pochodzić od łacińskiej nazwy estragonu – Artemisia dracunculus. Drugi człon można przetłumaczyć jako: mały smok. O estragonie mówi się też bylica draganek.
    W XIX wieku stosowano go jako środek po ukąszeniu węży. O właściwościach leczniczych tego niezwykłego zioła pisał już w starożytności uczony Pliniusz. Pomimo tego, że obecnie estragon używany jest głównie jako przyprawa i swoje zastosowanie znalazł przede wszystkim w kuchni, to warto docenić jego wartość leczniczą.
    Picie naparu z estragonu może wprowadzić do naszego organizmu wiele pozytywnych zmian. Oto niektóre z nich:
    – estragon ma działanie uspokajające, może poprawić jakość snu;
    – wspiera pracę układu moczowego;
    – działa przeciwzapalnie;
    – pozytywnie wpływa na cały układ trawienny, m.in. wspomaga wydzielanie się soków żołądkowych (pomaga przy wzdęciach, refluksach czy skurczach jelit);
    – działa rozkurczowo, dzięki czemu może okazać się pomocny przy bólach menstruacyjnych;
    – ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze;
    – ma także działanie moczopędne;
    – pozytywnie wpływa na cały nasz organizm, ponieważ zawiera prowitaminę A oraz witaminę C;
    – estragon ma także inne cenne pierwiastki m.in. magnez, miedź, potas, cynk i wapń.

    Napar z estragonu – przygotowanie

    Przygotowanie naparu z estragonu jest bardzo proste. Najpierw jednak musimy wyposażyć się w susz, który kosztuje mniej więcej od 5 do 25 zł w zależności od objętości. Następnie jedną łyżkę suszu zalewamy szklanką wrzącej wody. Przykrywamy napar talerzykiem i czekamy 15-20 minut, by się zaparzył. Na koniec odcedzamy i gotowe.
    Estragonu nie powinny pić ciężarne, a także kobiety karmiące piersią i osoby, które wykazują nadwrażliwość na to zioło. Warto pamiętać też, że naturalne metody nigdy nie powinny zastąpić nam wizyty u specjalisty – przed decyzją o piciu naparu z estragonu należy skonsultować ją z lekarzem.