Zioła w szklance
Napar z szanty - właściwości unsplash/ Luke Oslizlo
Reklama.
  • Szanta zwyczajna to zioło, którego właściwości lecznicze wykorzystywane są już od tysięcy lat.
  • Napar z szanty wspomaga pracę układu oddechowego, łagodzi objawy kaszlu, obniża poziom glukozy we krwi i działa wzmacniająco.
  • Poza tym wspomaga osoby, które borykają się z nieregularnym cyklem miesiączkowym i rozwiązuje problemy żołądkowe, takie jak wzdęcia czy niestrawność.
  • Szanta – właściwości

    Szanta zwyczajna (Marrubium vulgare) to roślina, która w Polsce jest dość mało znana. A szkoda, bo może nas wspomóc w wielu różnych dolegliwościach. Zioło to znali już starożytni Egipcjanie, którzy wykorzystywali jego właściwości lecznicze. Szantę nazywano w tamtych rejonach okiem gwiazdy lub nasieniem Horusa.
    Roślinę wykorzystywano także w starożytnej Grecji czy Rzymie. Mówiono o jego właściwościach wykrztuśnych czy łagodzeniu ucisku w klatce piersiowej. Przez tysiące lat stosowano to zioło w celach leczniczych. Szkoda by było nie wykorzystać jego cudownych właściwości.
    Szanta zwyczajna ma mnóstwo pozytywnych zastosowań, oto one:
    - okazuje się pomocna w przypadku chorób, związanych z układem oddechowym (astma, stan zapalny oskrzeli itd.);
    - łagodzi objawy kaszlu, wspomaga wydzielanie zalegającej wydzieliny;
    - poprawia pracę układu moczowego, działa moczopędnie;
    - niweluje problemy żołądkowe (wzdęcia, niestrawności itd.);
    - szanta sprawdzi się również w przypadku jadłowstrętu, zwiększa łaknienie;
    - napar z tego zioła obniża poziom glukozy we krwi, w związku z czym polecany jest cukrzykom;
    - może wspomóc kobiety, które borykają się z nieregularnym cyklem miesiączkowym;
    - szantę wykorzystuje się także jako środek do płukania gardła;
    - działa wzmacniająco na organizm, warto pić napar z tej rośliny w przypadku infekcji.

    Napar z szanty – jak przygotować?

    Susz z szanty można kupić praktycznie w każdej aptece. Jego cena waha się od 5 do 25 zł w zależności od objętości. Wsypujemy 1 łyżkę zioła i zalewamy niepełną szklanką wrzącej wody. Następnie przykrywamy napar talerzykiem i pozostawiamy go na 20-30 minut.
    Na koniec odcedzamy i napar nadaje się do picia. Warto popijać go drobnymi łyczkami między posiłkami. Dobrym pomysłem jest także mieszanie szanty z innymi ziołami, np. melisą czy miętą. Warto pić również herbatki z dodatkiem tego zioła.
    Pamiętajmy, by przed decyzją o wypiciu naparu, skonsultować się ze specjalistą. Powinni to zrobić szczególnie astmatycy, cukrzycy, osoby cierpiące na kamicę żółciową oraz kobiety karmiące piersią i ciężarne.