Idź do lasu i zerwij ten owoc. Zrobisz z niego sok na odporność i przeziębienie

Magdalena Konczal
Czarne kulki wiszące na drzewach z charakterystycznymi podłużnymi liśćmi – z pewnością wielu z nas mijało takie rośliny. Czeremcha amerykańska rośnie dziko w polskich lasach, śmiało można ją zerwać i zrobić sok, który będzie nie tylko tani, ale też bardzo zdrowy.
Czeremcha amerykańska - właściwości i zastosowania wikimedia commons/ Marek Kluszczyński

Czeremcha amerykańska – jak wygląda?

W Polsce spotykane są dwa gatunki czeremchy: zwyczajna i amerykańska. Ta pierwsza jest rodzima, z kolei druga przybyła na nasze tereny z Ameryki Północnej. Czeremchę amerykańską najlepiej zbierać we wrześniu i październiku, a więc właśnie teraz.
Odmiana amerykańska różni się od zwyczajnej tym, że drzewo jest nieco wyższe (ma około 20 m), owoce większe i dojrzewają późnym latem lub jesienią. Charakterystyczne są też błyszczące liście. Pamiętajmy, by do zbiorów wybrać miejsce, które jest oddalone od szosy. Warto zabrać ze sobą osobę, która zna się na roślinach i szybko rozpozna, jak wygląda czeremcha.

Czeremcha amerykańska – właściwości

Czeremcha amerykańskiej była wykorzystywana już w starożytności. Herodot pisał, że wytwarzano z niej wino, z kolei Indianie stosowali ją jako lek na przeziębienie. Właściwości jej owoców można porównać do czarnego bzu czy aronii, zawierają bowiem m.in.:
- antyoksydanty;
- witaminę C;
- garbniki i pektyny;


- kwas fenolowy;
- błonnik;
- wapń;
- potas;
- fosfor.

Dzięki temu owoce czeremchy amerykańskie znalazły następujące zastosowanie:
- zwiększają odporność, właśnie dlatego warto pić sok z czeremchy w okresie jesienno-zimowym;

- działają uspokajająco;
- dzięki działaniu antyseptycznemu sok z czeremchy warto pić podczas bólu gardła;
- korzystnie wpływają na pracę wątroby;

- wspomagają pracę układu trawiennego (m.in. pracę jelit);
- korzystnie wpływają także na układ moczowy;
- mówi się o tym, że czeremcha może łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego;

- ma działanie przeciwzapalne;
- wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych.

Sok z czeremchy amerykańskiej – przepis

Do przygotowania soku z czeremchy będziemy potrzebować:
- 2 kg owoców czeremchy;
- 1,5 l wody;
- sok z połówki cytryny;
- 1 kg cukru (opcjonalnie miód);
- szklanych buteleczek.

Przyrządzenie tego soku nie jest skomplikowane, będziemy musieli jednak wykazać się cierpliwością, bo napój trzeba na jakiś czas odstawić.

1. Owoce dokładnie myjemy, następnie wrzucamy do garnka i dolewamy litr wody. Gotujemy przez około 5-10 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy owoce na około 12 godzin. Uwaga! Nie powinno się jeść surowych owoców czeremchy.

2. Wszystkie owoce przecedzamy przez sito, pozbywając się w ten sposób pestek. Sok odstawiamy na chwilę na bok, a owoce zalewamy 0,5 l wody. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, a później odstawiamy do ostygnięcia.

3. Ponownie przeciskamy owoce przez sito. Łączymy pierwszy i drugi napój, na koniec dodajemy sok z cytryny i cukier. Ostatni raz całość zagotowujemy. Przelewamy w buteleczki i gotowe!

Warto zrobić więcej soku z czeremchy – z pewnością przyda się w okresie jesienno-zimowym.