Prosty przepis na kiszoną cebulę. Nie jest tak ostra jak surowa, a do tego jest zdrowsza!

Iza Orlicz
Cebula nie tylko "podkręca” smak wielu potraw, znana jest też ze swoich leczniczych właściwości. Działa przeciwbakteryjnie, zwalcza stany zapalne, zwiększa odporność, jest silnym przeciwutleniaczem. Jeśli nie lubisz jej na surowo, możesz ją ukisić. Będzie wtedy jeszcze zdrowsza!
Jak zrobić kiszoną cebulę? unsplash.com


Cebula jest pełna prozdrowotnych składników. Najwięcej posiadają ich dwie odmiany: cebula żółta, zwana też zwyczajną oraz czerwona, choć oczywiście w dymce, cukrowej, białej czy szalotce też je znajdziemy.

Prozdrowotne właściwości cebuli


Cebula jest doskonałym źródłem m.in. witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, związków siarki - mają działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe, witaminy z grupy B oraz kwasu foliowego, wzmacniających układ nerwowy i krążenia (biorą m.in. udział w produkcji krwi), potasu (wpływa pozytywnie na serce) oraz wapnia (wzmacnia kości). Dodatkowo czerwona cebula zawiera antocyjany, które są silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się organizmu.


Cebulę warto jeść surową, ale pod taką postacią jest dość ostra i wyrazista w smaku, co nie każdemu może odpowiadać. Jeśli chcesz, by zachowała wszystkie prozdrowotne właściwości, a zarazem była delikatniejsza, możesz ją ukisić. Dodatkowy plus jest taki, że jak wszystkie kiszonki, również ta z cebuli jest naturalnym probiotykiem, który reguluje pracę naszych jelit i wzmacnia naszą odporność.

Kiszona kapusta – przepis


Przygotowanie kiszonej cebuli jest banalnie proste. Potrzebujesz tylko trzech składników:

3-4 duże cebule (najlepiej żółte, czerwone lub kilka mniejszych dymek)
1 czubata łyżka soli
1 litr wody

Przygotowanie krok po kroku: cebulę pokrój na dość grube (1-2 cm) plastry, w przypadku małej dymki możesz ją wkładać w całości. Następnie do wyparzonych słoików włóż cebulę, jak najciaśniej, by nie zostawiać wolnej przestrzeni.

Przygotuj solankę: wodę ugotuj z solą, poczekaj aż przestygnie, a następnie zalej nią cebulę. Zakręć słoik, ale lekko, bo nasza kiszonka będzie jeszcze "pracować”. Dopiero, gdy zacznie fermentować, czyli po ok. 3 dniach można dokręcić nakrętkę mocno i odstawić słoik w chłodne miejsce. Kiszona cebula będzie gotowa do jedzenia po ok. tygodniu. Możesz dodawać ją do sałatek, surówek, na kanapkę.