Każda kobieta powinna przyjmować kwas foliowy w tabletkach uzupełniając go zdrową zbilansowaną dietą.
Każda kobieta powinna przyjmować kwas foliowy w tabletkach uzupełniając go zdrową zbilansowaną dietą. Fot. Mario Ondris/123rf.com
Reklama.
Kwas foliowy zawarty jest w wielu naturalnych produktach. Nietrudno wprowadzić do jadłospisu: szpinak, sałatę, kapustę, brokuły lub kalafiory. Orzechy, pełnoziarniste pieczywo, otręby pszenne czy jajka – także są na ogół ważnymi składnikami zbilansowanej diety. W zależności od sezonu, możemy dodatkowo posiłkować się podjadając zielony groszek, bób czy szparagi. Nieco więcej kontrowersji mogą wzbudzać owoce cytrusowe, wątróbka lub sery pleśniowe, które są bogate w foliany, ale często są odradzane kobietom w ciąży przez specjalistów od zdrowego żywienia.
Niestety, to nie wystarczy! Oczywiście warto jeść jak najwięcej świeżych warzyw i dbać o zbilansowaną dietę. Ale jest pewien problem.
Trudny do przyswojenia
Trzeba wiedzieć, że są małe szanse by dostarczyć optymalną dawkę kwasu foliowego wraz z pożywieniem. Dzieje się tak dlatego, że ten organiczny związek chemiczny jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury i światła. Gdy chcemy, aby spożywane przez nas produkty miały jak najwięcej witaminy B9, to musimy pilnować sposobów ich przechowywania oraz szybko je zjadać. I to raczej na surowo.
Ważna suplementacja
Problem deficytu kwasu foliowego w naszych organizmach jest o tyle istotny, że od lat lekarze postulują, aby w Polsce wzorem Stanów Zjednoczonych obowiązkowo wzbogacać nim mąkę. Niestety, nie jest to na razie powszechnie stosowane. Z tego powodu Ministerstwo Zdrowia zaleca, aby wszystkie kobiety w wieku rozrodczym spożywały 0,4 mg kwasu foliowego dziennie. Taka dawka, pomaga aż o 75 procent zmniejszyć ryzyko wystąpienia wady cewy nerwowej u dziecka a także ogranicza ryzyko występowania niektórych nowotworów – szczególnie raka macicy i usprawnia funkcjonowanie trawienia.
Racjonalna dawka
Warto pamiętać, że bez konsultacji z lekarzem zalecanej dawki nie można samodzielnie zwiększać. Nadmiar kwasu foliowego jest co prawda usuwany organizmu wraz z moczem, ale długotrwałe stosowanie jego dużych dawek może uszkodzić nerki. Dzienne dawki powyżej 1500 mg wywołują nudności, wzdęcia i utratę apetytu.
Odpowiadając więc na tytułowe pytanie kwas foliowy należy brać, ale nie wolno go nadużywać. Zamiast drugiej pigułki należy raczej zjeść szpinak, sałatę lub pochrupać kapustę.