3 najlepsze surówki z marchewki, tej ostatniej na pewno nie próbowałaś!

Marta Lewandowska
Surówka z marchewki to coś, co często gości na naszych stołach. Ten prosty dodatek do obiadu nie jedną ma twarz. W zależności od tego, co dodasz do marchewki, można uzyskać naprawdę różnorodne smaki, które zadowolą każdego. Od małego smakosza po wymagającego krytyka. Oto trzy proste i pyszne surówki z marchewki.
Marchewka nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze jest bardzo wdzięcznym do przygotowania warzywem. Zobacz pyszne surówki z niej. Fot. Unsplash

Przepis na surówkę z marchewki i jabłka - ulubiona dzieci

Składniki na surówkę z marchewki i jabłka Jak przygotować surówkę z marchewki i jabłka Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynówce, podobnie jabłko, choć je można zetrzeć na nieco grubszych oczkach. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i solą do smaku, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Surówkę dobrze jest przygotować nieco wcześniej, aby smaki mogły się przeniknąć.

Przepis na surówkę z marchewki i pora z majonezem - idealna do mielonych

Składniki na surówkę z marchewki i pora Jak zrobić surówkę z marchewki i pora z majonezem Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynówce. Pora oczyszczamy i siekamy w cienkie ćwierć plasterki, dodajemy majonez, jogurt i przyprawy oraz ewentualnie natkę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do "przegryzienia" na godzinę w lodówce. Jeśli brak nam czasu, możemy, zamiast ścierać i siekać, włożyć marchewki, pora i wszystkie dodatki do malaksera. Surówka, nawet pocięta na miazgę smakuje wybornie.

Surówka z marchewki i owoców - wersja de luxe

Składniki na surówkę z marchewki i owoców Jak zrobić wyborną surówkę z marchewki Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Ananasa kroimy w ok. półcentymetrowe paski. Dodajemy rodzynki i posiekane orzechy. W kubeczku mieszamy jogurt z musztardą, sokiem, i przyprawami, zalewamy surówkę dipem i dokładnie mieszamy. Wybornie pasuje np. do pieczonej wołowiny.