Genialny trik, dzięki któremu olej na patelni nie będzie pryskał. Tę rzecz każdy ma kuchni
Nienawidzisz smażenia na patelni, bo tłuszcz wszędzie pryska? Boisz się poparzeń albo zwyczajnie irytuje cię wszechobecny tłuszcz: na blacie, kuchence, podłodze… Istnieje sprytny trik, dzięki któremu pryskający tłuszcz już nigdy nie będzie cię denerwował.
Patent na pryskanie tłuszczu – wystarczy jedna rzecz
By uniknąć tego zjawiska, wystarczy, że dobrze przygotujesz patelnię, na której smażysz, a także jedzenie, które będziesz przygotowywać. Zadbaj o to, by mięso, ryba, czy warzywa, które będą smażone nie były pokryte wodą czy chociażby wilgocią. Kotlety czy rybę możesz przed smażeniem osuszyć papierowym ręcznikiem.Kolejnym etapem jest przygotowanie patelni. Najlepiej, kiedy jest świeżo umyta i dokładnie wytarta z każdej najmniejszej drobinki wody. By mieć pewność, że nie została na patelni żadna wilgoć, wystarczy użyć jednego z dwóch produktów, które każdy z nas ma w domu.
Wystarczy, że weźmiesz płatek kosmetyczny lub papierowy ręcznik i wylejesz na niego odrobinę octu. Przetrzyj dokładnie tak nasączonym płatkiem powierzchnię całej patelni. Ocet ma właściwości pochłaniające wilgoć, więc jest świetny, by "osuszyć" z cząsteczek wody wszelkie powierzchnie.
Inne sposoby niż trik z octem
By pozbyć się wilgoci, możesz też wysypać na patelnię sól, która dzięki higroskopijnym zdolnościom pochłania wilgoć. Następnie jak zwykle wylej olej i postaw patelnię na kuchence, aby tłuszcz się rozgrzał.Ostatecznie istnieją też gadżety kuchenne – wielu z nas jest ich zagorzałymi fanami i mamy ich całe szuflady w kuchennych szafkach. Jest też taki, który zniweluje pryskanie tłuszczu. Przyda się on, gdy smażymy produkty, których nie da się odsączyć – np. mięso, które w swoim składzie ma dużo wody.
Wtedy z pomocą przyjdzie nam specjalna przykrywka na patelnię, która wygląda jak zwykła pokrywka z uchem, a tak naprawdę jest drobną siateczką, która przepuszcza powietrze, ale już pryskający tłuszcz i wodę zatrzymuje. Znajdziesz taką w prawie każdym sklepie z wyposażeniem wnętrz i gadżetami kuchennymi.
Może cię zainteresować także: Do jajecznicy masło, a do sałatki oliwa? Niekoniecznie! Podpowiadamy, jaki tłuszcz najlepiej wybrać