Chcesz zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów? Pij ten sok codziennie (PRZEPIS)

Iza Orlicz
Przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, daje długotrwałe uczucie sytości – właśnie dlatego sok z karczocha poleca się osobom, które chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Ale warto go pić systematycznie również z innych prozdrowotnych powodów.
Jak przygotować sok z karczocha? unsplash.com


Karczoch to często niedoceniane warzywo, tymczasem jest nie tylko niskokaloryczny, ale też pełen witamin i minerałów. Zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B, C, E, niacynę oraz potas, wapń, magnez, żelazo czy fosfor. Ma właściwości antyoksydacyjne, czyli chroni przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za szybsze starzenie się organizmu.


Składniki odchudzające karczocha


W medycynie naturalnej sok z karczocha stosowało się na niestrawność i inne dolegliwości związane z układem pokarmowym. Ponieważ zawiera on dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, sprawdza się też przy zaparciach, wzdęciach, zgadze czy uczuciu sytości.

Najwięcej jednak mówi się o jego odchudzających właściwościach. W składzie karczochów można znaleźć szereg substancji, dzięki którym pomagają zdrowo, a zarazem skutecznie pozbyć się nadwagi.

Jest to m.in. cynaryna, która przyspiesza przemianę materii, reguluje metabolizm, poprawia trawienie. Wpływa pozytywnie na wątrobę, dzięki czemu oczyszcza ją z toksyn i przyspiesza wydalanie zbędnych produktów przemiany materii. Sok z karczochów jest też źródłem inuliny, która zapewnia uczucie sytości oraz kwasu chlorogenowego, który zmniejsza wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego.
Karczochy są bardzo zdroweunsplash.com


Sok z karczocha: przepis


Jeśli chcemy przekonać się o prozdrowotnych właściwościach karczocha należy pić sok systematycznie, najlepiej codziennie (nawet tylko ok. 30-50 ml) lub przynajmniej 3 razy w tygodniu. Możesz kupić gotowy lub przygotować go samemu.

Składniki:
1 karczoch
sok z połówki cytryny
1-2 plastry ananasa
3-4 migdały
250 ml wody (szklanka)

Jak przygotować sok z karczocha?


Z karczocha odetnij łodygę oraz zewnętrzne, najbardziej zdrewniałe liście. Następnie włóż go do osolonego wrzątku i gotuj aż będzie miękki - ok 15-20 minut. Wyjmij go z garnka, połącz ze szklanką wody, sokiem z cytryny, plasterkami ananasa i migdałami. Wszystko zmiksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pij od razu po przygotowaniu.