Pappardelle do gulaszy, linguine do owoców morza. Jakich włoskich makaronów użyć do konkretnych dań?
Na obiad znów spaghetti czy świderki? Kochamy jeść makarony, ale zwykle wybieramy te rodzaje, które już dobrze znamy. Tymczasem te mniej popularne są równie smaczne, a co więcej - świetnie komponują się z określonymi potrawami. Do czego więc wykorzystać pappardelle, linguine czy conchiglioni?
- Polacy kochają jeść makaron, zwykle jednak ograniczamy się do dwóch ich rodzajów: świderków i spaghetti.
- Konkretne rodzaje makaronów idealnie pasują do określonych dań.
- Na przykład pappardelle pasuje do gęstych sosów, ale nie nadaje się do sałatek.
35 proc. Polaków je potrawy z makaronu kilka razy w tygodniu, a 32 proc. przynajmniej raz w tygodniu – tak wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut Homo Homini. Częściej zajadają się nim kobiety (39 proc.) w stosunku do mężczyzn (31 proc.), przy czym bez względu na płeć, wiek, wykształcenie i miejsca zamieszkania najchętniej wybieramy świderki. Potrawy z tego makaronu przygotowuje aż 28 proc. Polaków, na drugim miejscu znalazło się spaghetti (15 proc.), na trzecim nitki (13 proc).
Jaki rodzaj makaronu do konkretnych dań?
Tymczasem w sklepach mamy ogromny wybór różnego rodzaju włoskich makaronów, dlatego przynajmniej od czasu do czasu warto sięgnąć po coś nowego. Zwłaszcza że określony typ makaronu idealnie pasuje do określonych dań. I tak:
Pappardelle – to makaron w kształcie wstążek, ale mniej więcej 2 razy szerszy od popularniejszego tagliatelle. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa "pappare”, co oznacza "jeść ze smakiem" i odnosi się przede wszystkim do dzieci.
Dzięki temu, że pappardelle jest tak szeroki idealnie pasuje do gęstych sosów i gulaszy, które nie spływają na spód talerza, tylko osiadają na makaronie. Chętnie łączony jest też ze szpinakiem.
Ten makaron sprawdzi się do gęstych sosów•unsplash.com
Linguine – to spłaszczony rodzaj makaronu. Przypomina trochę spaghetti, bo też jest długi, niezbyt gruby (przypomina drewniane "listewki”), ale nie na tyle szeroki, by pomylić go z tagliatelle. Linguine świetnie komponuje się z owocami morza, mięsem (np. z kurczakiem), pesto, a ponieważ sam w sobie jest bardzo smaczny, to często przygotowuje się go w wersji tylko z oliwą i czosnkiem (tzw. aglio olio).
Linguine pasuje do owoców morza•unsplash.com
Conchiglioni – makaron muszelki, a raczej muszle, bo ich rozmiar jest naprawdę spory, do tego mają rowkową powierzchnię. Taki ich kształt sprawia, że świetnie nadają się do wypełniania ich farszem, np. warzywnym czy mięsnym i zapiekania pod sosem lub serem. Do zapiekania świetnie nadaje się też cannelloni.
Makron muszla idealnie nadaje się do farszów•pixels.com
Rigatoni – to makaron rurki, ale o wiele większy niż popularne penne, jest przy tym prosto zakończony i ma szerszą średnicę. Stosuje się go głównie do sosów (np. pomidorowego) i zmielonych mięs, bo gdy wszystkie składniki zmiesza się ze sobą, to sos z farszem wypełnia środek rigatoni.
Rigatoni pasuje do mięsnych sosów•unsplash.com
Farfalle – rodzaj makaronu w kształcie kokardek. Jeśli już go kupujemy, to często wykorzystujemy do sosów, tymczasem jeszcze lepiej sprawdzi się w sałatkach, bo dokładnie oblepi je dressing.
Kokardki sprawdzają się do sałatek•unsplash.com