Przypraw to na zdrowie. 10 przypraw, które podniosą odporność każdego dziecka
Wrzesień to czas, kiedy rodzice zaczynają z niepokojem patrzeć na swoje dzieci. Każde kichnięcie spędza nam sen z powiek, bo pogoda się zmienia, w szkole i w przedszkolu pojawia się flora bakteryjna, z którą dłuższy czas maluchy nie miały styczności, a to sprzyja infekcjom. Warto pamiętać, że już na etapie codziennych czynności, jak przygotowanie posiłków dla rodziny, możemy wesprzeć odporność.
- Wrzesień to początek sezonu na infekcje, warto już teraz zadbać o odporność.
- Odporność pochodzi z brzucha, a więc zatroszczmy się o to, co w nim ląduje. Oto przyprawy, które wspierają walkę z infekcją.
- 10 przypraw, które skutecznie podniosą odporność całej rodziny, wraz z podpowiedziami, gdzie je dodać.
1. Cynamon
Cynamon działa przeciwzapalnie i wspiera organizm w walce z wirusami. Poprawia funkcjonowanie układów oddechowego i trawiennego, a do tego wpływa pozytywnie na koncentrację, dlatego szczególnie powinni polubić go rodzice uczniów. Pierwsze skojarzenie to oczywiście dodanie cynamonu do deseru, ale nie tylko!Przyprawa doskonale sprawdzi się w daniach z kurczaka czy warzywnym curry, idealnie podkreśla smak kremu z dyni. Dodanie całej laski do dzbanka herbaty sprawia, że już sam zapach działa na nas kojąco. Doskonały także do owsianki czy mleka z miodem.
2. Kardamon
To zasłużony żołnierz na polu bitwy z wszelkimi infekcjami dróg oddechowych. Z racji na słodkawy posmak - uwielbiany przez dzieci. Dodatkowo warto pamiętać, że kardamon pobudza apetyt i wspomaga trawienie. Działa rozgrzewająco. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty.Kardamon warto dodać także do domowych ciasteczek, szarlotki czy ciasta na gofry.
3. Imbir
W zasadzie pasuje do wszystkiego. Doskonale sprawdzi się w większości dań kuchni azjatyckiej, zup z dyni czy pieczonych buraków, ale warto go dodać także do herbaty czy wody z miodem. Poza działaniem antybakteryjnym i antywirusowym fantastycznie oczyszcza drogi oddechowe i rozgrzewa. Suszony imbir odśluzowuje organizm, dlatego warto po niego sięgać także w przebiegu infekcji z katarem oraz przy zapaleniu oskrzeli czy płuc.Do tego w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny działa, jak zdrowy energetyk. Warto naparem ze świeżego imbiru zastąpić czarną herbatę, nie tylko w sezonie na infekcje.
4. Czarnuszka
Maleńkie czarne ziarenka mają nieocenione działanie przeciwgrzybiczne, ale także przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Czarnuszka zawdzięcza je zawartości składnika aktywnego zwanego tymochinonem. W zasadzie można ją dodać do każdej zupy, czy dania głównego, ale świetnie sprawdzi się też, jako dodatek do kanapek. Masło z dodatkiem czarnuszki i czosnku to prawdziwa poezja smaku i bomba na odporność.5. Kozieradka
Udowodnione naukowo działanie wspomagające odporność zawdzięcza witaminom C, B12, kwasowi foliowemu, żelazu i jeszcze kilku składnikom. Ma specyficzny "rosołkowy" zapach, co czyni ją idealnym dodatkiem do zup. Świetnie sprawdzi się także w sałatkach. Ale kozieradkę można też zmielić i dodawać np. do kanapek z dżemem.6. Kurkuma
Tej przyprawy chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej piękny złoty kolor wykorzystywany jest często dla podbicia odcienia rosołu czy jajecznicy. Ale w zasadzie można ją dodawać do większości dań, choćby posypywać kanapki czy przygotować złote mleko.Kurkuma wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, wspomaga też odchudzanie, a co najważniejsze znacząco podnosi odporność. Co ciekawe, regularne spożywanie kurkumy znacząco przyspiesza także proces regeneracji naskórka i gojenia ran.
7. Pieprz cayenne
Choć ta ostra przyprawa może się w pierwszej chwili wydać nieodpowiednia dla dzieci, warto pamiętać, że już jej maleńka szczypta może zdziałać cuda. Kapsaicyna, którą zawiera, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Warto wspomnieć także o tym, że pieprz cayenne doskonale działa na nasz wzrok, szczypta tej przyprawy zaspokaja aż 44 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A.Pieprz cayenne dodajemy nie tylko do zup i potraw mięsnych, warto niewielką szczyptę dodać także do jogurtu czy deseru czekoladowego. Kazeina zawarta w nabiale sprawia, że smak cayenne nie jest tak drażniący.
8. Czarny pieprz
Nie bez powodu przed wiekami nazywano go czarnym złotem. Warto wiedzieć, że poza oczywistymi walorami smakowymi "zwykły" czarny pieprz ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Rozgrzewa i osusza organizm z nadmiaru śluzu, który powstaje w czasie infekcji.9. Goździki
Zawierają eugenol, który działa nie tylko antywirusowo i antybakterynie, ale też wzmacnia odporność. Dodatkowo goździki mają działanie przeciwbólowe i antyseptyczne, dlatego poleca się ssanie ich, kiedy zaczyna nas boleć gardło. Goździki można dodać do herbaty, pokruszone do Owsianki czy zupy. Idealnie sprawdzają się też jako składnik kompotu wiśniowego czy śliwowego.10. Czosnek
Czosnek w zasadzie każdy z nas powinien jeść codziennie, przynajmniej jeden ząbek. Ten naturalny antybiotyk nie tylko podnosi odporność i pomaga dojść do siebie, kiedy infekcja zaczyna się panoszyć w naszym domu, ale też poprawia krążenie i osusza organizm.Zmniejsza tym samym ryzyko, że drobny katarek przerodzi się w poważniejszą infekcję. Czosnek dodajemy do zup, sosów, kanapek, sałatek, ale możemy również przygotować z niego domowy syrop na przeziębienie i podniesienie odporności.
Może cię zainteresować także: Wspomaga odporność, pomaga schudnąć i kosztuje tylko 1,50 zł dziennie. Oto złoto w granulkach