wiśnie
Wiśnie są bardzo wdzięcznym obiektem do przetworów. Fot. Mary Nikitina z Pexels
REKLAMA

Sekretny składnik kompotu z wiśni

Choć latem rzadko sięgamy po korzenne przyprawy, to właśnie je dodaję do kompotu z wiśni, który przygotowuję na zimę do domowej spiżarni. Bo zimą goździki, imbir czy cynamon rozgrzewają jak mało co. Dlatego latem sięgam po mieszankę przypraw do piernika i dodaję je do wiśniowych przetworów.

Składniki na kompot z wiśni na zimę

  • 1 kg wiśni
  • 16 łyżek cukru
  • ciepła woda
  • przyprawa do pierniczków
  • Jak zrobić kompot z wiśni do słoików na zimę

    Wiśnie myjemy i pozbawiamy ogonków. Możemy je wydrylować, ale nie jest to konieczne. Wkładamy do 200-300 ml słoików do 3/4 wysokości naczynia. Do każdego słoika wsypujemy 4 łyżki cukru i łyżeczkę przyprawy do pierniczków.
    Przyprawę można zastąpić kawałkiem świeżego imbiru, kilkoma goździkami i kawałkiem kory cynamonu. Zalewamy całość ciepłą, przegotowaną wodą i zakręcamy słoiczki. Pasteryzujemy 15 minut w garnku wyłożonym ściereczką, kompoty studzimy, ustawiając je na blacie dnem do góry.
    Przechowujemy w chłodnym zacienionym miejscu. Zimą wystarczy odkręcić słoiczek a jego zawartość w dzbanku rozcieńczyć ciepłą wodą. Kompot z wiśni jest smaczny, aromatyczny i rozgrzewający.