Kawa z jajkiem - to nie może być smaczne. A jednak! Zaskakujący przepis na kawę po szwedzku
Kiedy słyszysz o połączeniu kawy z jajkiem, też w pierwszej chwili myślisz o śniadaniu z tostami czy omletem? To nie żart – przepis na kawę z jajkiem naprawdę istnieje. Kawa po szwedzku to zaskakujące, ale pyszne połączenie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje tylko kilka minut.
Na ten przepis warto poświęcić kilka minut, choćby dlatego by spróbować tej niezwykłej konsystencji. Jeśli nie przepadasz za gorzkim smakiem kawy, możesz na etapie gotowania, lub dopiero w filiżance, nieco dosłodzić napój.
Kawa po szwedzku z jajkiem – przepis
Do przygotowania kawy z jajkiem trzeba użyć naprawdę świeżych produktów, by aromatyczny napój wyszedł taki, jak trzeba. Aby zrobić kawę po szwedzku, potrzebujesz:- 2 duże łyżki świeżo zmielonej kawy
- 1 świeże jajko
- 2 szklanki przefiltrowanej wody
- garnek do gotowania
- sitko lub papierowy filtr do kawy
Przygotowanie kawy po szwedzku
Do garnka wlej szklankę wody i nastaw całość do zagotowania. Do szklanki rozbij świeże jajko i dosyp do niego 2 łyżki świeżo zmielonej kawy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy woda w garnku zacznie się gotować, wlej masę kawowo-jajeczną do wrzątku.Co jakiś czas mieszaj napar w garnku i nie zdejmuj go z ognia – całość należy gotować przez około 5 minut. Po tym czasie dolej do garnka drugą szklankę wody i trzymaj na ogniu jeszcze przez około 2 minuty. Powstałą mieszankę możesz przelać do filiżanki przez sitko lub najzwyklejszy papierowy filtr do kawy, by pozbyć się fusów.