Próbowałaś kiszonych gruszek? Wzmacniają odporność, chronią przed nadciśnieniem (PRZEPIS)

Iza Orlicz
Kiszone gruszki nie są tak chętnie przygotowywane na zimę jak kiszone ogórki, buraki czy czosnek. A szkoda, bo to prawdziwa bomba witaminowa! Do tego wzmacniają odporność i wpływają pozytywnie na układ krążenia. Jest jeszcze jeden plus – ich ukiszenie jest banalnie proste.
Kiszone gruszki to samo zdrowie unsplash.com


Kiszone gruszki to samo zdrowie. Są źródłem witamin C, D, z grupy B, K oraz minerałów, m.in.: wapnia, potasu, boru, miedzi, fosforu. Ukiszone zawierają o wiele mniej cukru niż surowe czy ugotowane, bo pod wpływem fermentacji przekształca się on w kwas mlekowy.

Wzmacniają odporność


Jak wszystkie kiszonki, również te z gruszek są naturalnym probiotykiem, dzięki czemu wzmacniają naszą odporność. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości potasu (ok. 115 mg/100 g) świetnie wpływają na układ krążenia – zapobiegają nadciśnieniu, wspomagają pracę serca, zmniejszają ryzyko udaru.


Kiszone gruszki mają charakterystyczny, lekko słodkawy smak, przesiąknięty dodatkowo aromatem przypraw, w których je kisimy. Można je jeść samodzielnie, stosować do ciast czy jako dodatek do sałatek.

Jak przygotować kiszone gruszki?


Będziesz potrzebować: 1 kg gruszek (wybieraj te mniejsze i twardsze), 1 litr wody, 1 laskę cynamonu, 1 płaską łyżkę soli, kilka ziaren kardamonu lub goździków (opcjonalnie).

Wodę gotujemy z solą, czekamy aż przestygnie. W tym czasie wkładamy gruszki do słoika (jeśli są większe, to możemy je przekroić na pół lub ćwiartki). Dodajemy cynamon, a jeśli lubimy bardziej aromatyczne owoce to również kardamon i goździki. Zalewamy całość przegotowaną wodą z solą, jeśli na powierzchni zbiera się piana, wyjmuj ją łyżką. Po ok. tygodniu kiszone gruszki są gotowe.