Zerwij, nim dojrzeją. Zielone pomidory to bomba na odporność. Oto jak zrobić z nich sałatkę na zimę
Krzaczki w ogródku uginają się pod ciężarem pomidorów, niektóre się rumienią, inne przy takiej pogodzie nie zdążą. Co zrobić z zielonych pomidorów, które nie mają szans dojrzeć, żeby się nie zmarnowały? Oczywiście sałatkę do słoików! Oto najlepszy przepis.
Zielone pomidory pełne smaku
Zielone niedojrzałe pomidory to niedoceniony składnik. Właśnie nim dojrzeją, lepiej działają na obniżanie ciśnienia i poziomu złego cholesterolu, co jest ważne choćby w profilaktyce miażdżycy. Dodatkowo mają działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne, a to dzięki zawartej w nich tomatynie. Ta substancja pełni w naszym organizmie funkcje obronne, wspiera odporność, zapobiega zaparciom i działa rozkurczowo na jelito grube.Warto wspomnieć, że zielone pomidory nie są tak silnym alergenem, jak ich czerwoni kuzyni. Dzieje się tak dlatego, że większość alergenów pojawia się właśnie w wyniku dojrzewania warzywa. Są niskokaloryczne, a dzięki dużej zawartości błonnika szybko dają uczucie sytości. Dodatkowo wspierają układ krwionośny, a okłady z nich pomagają w kuracji przeciwżylakowej.
Zamknijmy to zielone złoto w słoiczkach. Zimą, kiedy zacznie się sezon na infekcje, sałatka z zielonych pomidorów będzie nie tylko pysznym dodatkiem do obiadu, ale też kuracją wspierającą odporność.
Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów
Składniki na marynowane zielone pomidory:- 1 kg zielonych niedojrzałych pomidorów
- 3 cebule
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- pół szklanki cukru
- pół szklanki octu 10 proc.
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka białej gorczycy
Jak zrobić sałatkę z zielonych niedojrzałych pomidorów na zimę
Pomidory umyć i pokroić na dość grube plastry 5-7 mm. Zasypać solą, wymieszać i odstawić na noc. Najlepiej przykryć je ściereczką, żeby nie stały się ucztą dla muszek owocówek. Zlać wodę z pomidorów, obrać i pokroić cebulę w cienkie półplasterki i wymieszać z pomidorami.Do czystych suchych słoiczków włożyć listki laurowe, pieprz, ziele, gorczycę, napełnić słoiczki sałatką z zielonych pomidorów i cebuli lekko dociskając. Zagotować wodę z octem i cukrem, kiedy cukier się rozpuści, jeszcze gorącą zalewę wlać do słoiczków i mocno zakręcić. Pasteryzować ok. 15 minut.
Może cię zainteresować także: I cóż, że ze Szwecji, skoro jest pyszna. Przepis na sałatkę szwedzką do słoików