Zerwij, nim dojrzeją. Zielone pomidory to bomba na odporność. Oto jak zrobić z nich sałatkę na zimę

Marta Lewandowska
Krzaczki w ogródku uginają się pod ciężarem pomidorów, niektóre się rumienią, inne przy takiej pogodzie nie zdążą. Co zrobić z zielonych pomidorów, które nie mają szans dojrzeć, żeby się nie zmarnowały? Oczywiście sałatkę do słoików! Oto najlepszy przepis.
Zielone pomidory są zdrowe i smaczne, warto zerwać je z krzaczka, nim się zarumienią. Fot. Unsplash

Zielone pomidory pełne smaku

Zielone niedojrzałe pomidory to niedoceniony składnik. Właśnie nim dojrzeją, lepiej działają na obniżanie ciśnienia i poziomu złego cholesterolu, co jest ważne choćby w profilaktyce miażdżycy. Dodatkowo mają działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne, a to dzięki zawartej w nich tomatynie. Ta substancja pełni w naszym organizmie funkcje obronne, wspiera odporność, zapobiega zaparciom i działa rozkurczowo na jelito grube.

Warto wspomnieć, że zielone pomidory nie są tak silnym alergenem, jak ich czerwoni kuzyni. Dzieje się tak dlatego, że większość alergenów pojawia się właśnie w wyniku dojrzewania warzywa. Są niskokaloryczne, a dzięki dużej zawartości błonnika szybko dają uczucie sytości. Dodatkowo wspierają układ krwionośny, a okłady z nich pomagają w kuracji przeciwżylakowej.


Zamknijmy to zielone złoto w słoiczkach. Zimą, kiedy zacznie się sezon na infekcje, sałatka z zielonych pomidorów będzie nie tylko pysznym dodatkiem do obiadu, ale też kuracją wspierającą odporność.

Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów

Składniki na marynowane zielone pomidory:

Jak zrobić sałatkę z zielonych niedojrzałych pomidorów na zimę

Pomidory umyć i pokroić na dość grube plastry 5-7 mm. Zasypać solą, wymieszać i odstawić na noc. Najlepiej przykryć je ściereczką, żeby nie stały się ucztą dla muszek owocówek. Zlać wodę z pomidorów, obrać i pokroić cebulę w cienkie półplasterki i wymieszać z pomidorami.

Do czystych suchych słoiczków włożyć listki laurowe, pieprz, ziele, gorczycę, napełnić słoiczki sałatką z zielonych pomidorów i cebuli lekko dociskając. Zagotować wodę z octem i cukrem, kiedy cukier się rozpuści, jeszcze gorącą zalewę wlać do słoiczków i mocno zakręcić. Pasteryzować ok. 15 minut.