I cóż, że ze Szwecji, skoro jest pyszna. Przepis na sałatkę szwedzką do słoików
I cóż, że ze Szwecji, skoro jest pyszna. Przepis na sałatkę szwedzką do słoików Fot. Pexels
Reklama.
Ta sałatka to królowa zimowych obiadów. Większość z nas kupuje ją gotową w słoikach. Nie zawsze jednak jest pyszna, bo ogórki bywają rozmoczone lub sałatka zbyt intensywnie doprawiona.
Lepiej sałatkę szwedzką zrobić w domu. Będzie miała takie proporcje marchewki, cebuli i ogórków, jakie lubicie najbardziej.

Przepis na sałatkę szwedzką w słoiku

Składniki:
  • 3-4 kg ogórków
  • 3 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • liście laurowy
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżki stołowe soli
  • woda

  • Przepis:
    Obierz marchew, cebulę i czosnek. Ogórki zostaw ze skórką, będą sztywniejsze i zatrzymają kształt. Pokrój warzywa na cienkie plastry, cebulę w pióra. Wrzuć do miski i porządnie ugnieć z cukrem, olejem, octem i solą. Zostaw sałatkę na co najmniej dwie godziny w marynacie.
    Po tym czasie nałóż ogórki do słoików. Zostaw 2-3 centymetry przestrzeni pomiędzy sałatką a zakrętką. Nie upychaj ogórków zbyt ciasno. Do każdego słoika wrzuć listek laurowy, kilka ziarenek gorczycy i czarnego pieprzu. Słoiki dopełnij wodą.
    Pasteryzuj przez ok. 15 minut we wrzącej wodzie. Zestaw słoiki na blat do góry dnem. Daj im ostygnąć, a potem schowaj w ocienione miejsce.
    Sałatka najlepiej będzie smakować po dwóch tygodniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą.