
Reklama.
Ta sałatka to królowa zimowych obiadów. Większość z nas kupuje ją gotową w słoikach. Nie zawsze jednak jest pyszna, bo ogórki bywają rozmoczone lub sałatka zbyt intensywnie doprawiona.
Lepiej sałatkę szwedzką zrobić w domu. Będzie miała takie proporcje marchewki, cebuli i ogórków, jakie lubicie najbardziej.
3-4 kg ogórków
3 marchewki
2 średnie cebule
3/4 szklanki octu
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 ząbki czosnku
liście laurowy
łyżeczka pieprzu w ziarnach
łyżeczka gorczycy
2 łyżki stołowe soli
woda
Przepis:
Obierz marchew, cebulę i czosnek. Ogórki zostaw ze skórką, będą sztywniejsze i zatrzymają kształt. Pokrój warzywa na cienkie plastry, cebulę w pióra. Wrzuć do miski i porządnie ugnieć z cukrem, olejem, octem i solą. Zostaw sałatkę na co najmniej dwie godziny w marynacie.
Przepis na sałatkę szwedzką w słoiku
Składniki:Przepis:
Obierz marchew, cebulę i czosnek. Ogórki zostaw ze skórką, będą sztywniejsze i zatrzymają kształt. Pokrój warzywa na cienkie plastry, cebulę w pióra. Wrzuć do miski i porządnie ugnieć z cukrem, olejem, octem i solą. Zostaw sałatkę na co najmniej dwie godziny w marynacie.
Po tym czasie nałóż ogórki do słoików. Zostaw 2-3 centymetry przestrzeni pomiędzy sałatką a zakrętką. Nie upychaj ogórków zbyt ciasno. Do każdego słoika wrzuć listek laurowy, kilka ziarenek gorczycy i czarnego pieprzu. Słoiki dopełnij wodą.
Pasteryzuj przez ok. 15 minut we wrzącej wodzie. Zestaw słoiki na blat do góry dnem. Daj im ostygnąć, a potem schowaj w ocienione miejsce.
Sałatka najlepiej będzie smakować po dwóch tygodniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą.
Może cię zainteresować: Ogórki z kurkumą i miodem to prawdziwy hit lata. Spróbuj raz, a już nigdy nie zjesz inaczejg