Chcesz szybko usunąć rdzę z noża czy blachy do pieczenia? Wypróbuj ten prosty trik

Redakcja MamaDu
Zdarza się, że na sprzętach i akcesoriach, których używamy w kuchni pojawiają się rdzawe plamki. Czy oznacza to, że są one do wyrzucenia? Niekoniecznie, wypróbuj prosty trik, by pozbyć się śladów rdzy. Jak to zrobić?
Jak usunąć rdzę z akcesoriów kuchennych? Archiwum prytwatne
W wyniku kontaktu tlenu z wilgocią nasze kuchenne sprzęty wykonane ze stali mogą zacząć rdzewieć. Czasem są to małe, pojedyncze plamki, jak np. na sztućcach, niekiedy większy obszar, dobrze widoczny np. na blachach do pieczenia, foremkach do ciasta czy nawet garnkach.

Jak pozbyć się rdzy ze sprzętów kuchennych?


Czy rdzy można się pozbyć? Tak, jest na to prosty sposób. Będziesz potrzebować tylko dwóch składników: kwasku cytrynowego i soli kuchennej. Musisz przygotować z nich zawiesinę, czyli zmieszać je w równych ilościach i dodać do nich odrobinę wody, by powstała gęsta pasta.


Następnie nałóż ją na zardzewiałe fragmenty akcesoriów kuchennych i pozostaw na ok. 40 min. Po tym czasie weź szorstką gąbkę, wcieraj pastę w zardzewiałe miejsca, a potem spłucz.

Kwasek cytrynowy ma właściwości czyszczące - wybiela i rozjaśnia, natomiast sól zmieszana z wodą pozwala się pozbyć wszelkiego rodzaju osadów. Możesz też kwasek cytrynowy zastąpić połówką cytryny. Wtedy wsyp do jej środka gruboziarnistą sól i pocieraj nią zardzewiałą powierzchnię. Pozostaw na 10 min., a następnie spłucz. Gotowe!