Najsłodziej! Przepis na potrójnie czekoladowe ciasteczka, które rozejdą się w 3 minuty
Trzy rodzaje czekolady, twarda chrupiąca skorupka i obłędnie miękki słodki środek. To są ciastka idealne, które przygotujesz w mniej niż pół godziny.
Przepis na czekoladowe ciasteczka
Uwielbiam je robić, a w naszym domu co weekend roznosi się zapach czekolady. To nie są ciastka fit, wege czy bezcukrowe. To najlepsze czekoladowe ciasteczka na świecie, które są kwintesencją jedzenia poprawiającego nastrój.
Składniki:
pól kostki masła
czubata szklanka brązowego cukru
1 jajko
kapka ekstraktu waniliowego lub pół łyżeczki cukru wanilinowego
180 g mąki pszennej, ale równie dobrze może być trochę więcej, jeśli chcecie mniej płynne ciasteczka
łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka stołowa kakao
trzy tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej i białej)
Przepis:
Utrzyj porządnie cukier z masłem. Zbij jajko i wrzuć do masy, dodaj ekstrakt waniliowy. Ciągle miksując, zacznij dosypywać mąkę. Ciasto powinno być lepkie i ciężkie, ale nie kompletnie zwarte. Dosyp kakao.
Posiekaj czekolady i wrzuć do ciasta. Teraz już delikatnie łyżką przemieszaj masę, by każde ciasteczko otrzymało swoją porcję słodkości.
Piekarnik ustaw na 170 stopni C. Każde ciasteczko układaj na blasze z zachowaniem ok. 5-centymetrowego odstępu. Kładź niewielkie kulki z ciasta łyżką na papier do pieczenia. Możesz je lekko spłaszczyć na górze.
Każdą blachę (na pewno będzie ich kilka) piecz ok. 10-15 minut. Nie bój się zaglądać do środka piekarnika. Zdecyduj, jaka wielkość i stopień wypieczenia ciastek będzie najbardziej odpowiedni dla twojej rodziny.
Ciastka bardzo szybko stygną, więc można je zajadać niemal od razu po wyjęciu z piekarnika.
Może cię zainteresować: Znamy tajemniczą recepturę na kultowe lody McFlurry. Oto jak zrobić je w domu