Najsłodziej! Przepis na potrójnie czekoladowe ciasteczka, które rozejdą się w 3 minuty

Aneta Zabłocka
Trzy rodzaje czekolady, twarda chrupiąca skorupka i obłędnie miękki słodki środek. To są ciastka idealne, które przygotujesz w mniej niż pół godziny.
Potrójnie czekoladowe ciasteczka. Prosty przepis na słodkości dla dzieci Fot. Unsplash
Najlepsze są przepisy krótkie. A ten zdecydowanie należy do moich ulubionych. Kilka minut kręcenia mikserem, 10-15 minut w piekarniku i zajadamy.

Przepis na czekoladowe ciasteczka


Uwielbiam je robić, a w naszym domu co weekend roznosi się zapach czekolady. To nie są ciastka fit, wege czy bezcukrowe. To najlepsze czekoladowe ciasteczka na świecie, które są kwintesencją jedzenia poprawiającego nastrój.

Składniki:
pól kostki masła
czubata szklanka brązowego cukru
1 jajko
kapka ekstraktu waniliowego lub pół łyżeczki cukru wanilinowego
180 g mąki pszennej, ale równie dobrze może być trochę więcej, jeśli chcecie mniej płynne ciasteczka
łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka stołowa kakao
trzy tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej i białej)


Przepis:
Utrzyj porządnie cukier z masłem. Zbij jajko i wrzuć do masy, dodaj ekstrakt waniliowy. Ciągle miksując, zacznij dosypywać mąkę. Ciasto powinno być lepkie i ciężkie, ale nie kompletnie zwarte. Dosyp kakao.

Posiekaj czekolady i wrzuć do ciasta. Teraz już delikatnie łyżką przemieszaj masę, by każde ciasteczko otrzymało swoją porcję słodkości.

Piekarnik ustaw na 170 stopni C. Każde ciasteczko układaj na blasze z zachowaniem ok. 5-centymetrowego odstępu. Kładź niewielkie kulki z ciasta łyżką na papier do pieczenia. Możesz je lekko spłaszczyć na górze.

Każdą blachę (na pewno będzie ich kilka) piecz ok. 10-15 minut. Nie bój się zaglądać do środka piekarnika. Zdecyduj, jaka wielkość i stopień wypieczenia ciastek będzie najbardziej odpowiedni dla twojej rodziny.

Ciastka bardzo szybko stygną, więc można je zajadać niemal od razu po wyjęciu z piekarnika.