Genialny trik z gąbka kuchenną. Każdy z nas powinien trzymać ją w lodówce. Wiesz dlaczego?

Redakcja MamaDu
W upalne dni owoce i warzywa bardzo szybko się psują. Wiele osób decyduje się, by wkładać je do lodówki, ale okazuje się, że to może jedynie przyspieszyć ten proces. Jak więc sprawić, by nieco dłużej móc cieszyć się świeżymi produktami? Wypróbujcie trik z gąbką.
Trik z gąbką Archiwum prywatne MamaDu

Trik z gąbką – na czym polega?

Wiele osób skarży się na to, że produkty, takie jak owoce czy warzywa, zbyt szybko się psują. Jednego dnia kupujesz brzoskwinie, a kolejnego już nie nadają się do zjedzenia? Nie marnuj pieniędzy i jedzenia – wypróbuj trik z gąbką.
W lodówce, a dokładnie w dolnych szufladach, umieść kilka gąbek kuchennych (2-3 sztuki). Gąbka bardzo dobrze wchłania wilgoć, a tym samym może spowolnić proces psucia się owoców czy warzyw, znajdujących się w lodówce. Trik jest banalnie prosty, a świeżość produktów zostanie przedłużona.

Jak zachować świeżość owoców?

Oprócz tego bardzo ważne jest również odpowiednie wybieranie owoców czy warzyw podczas zakupów. Zwróćmy uwagę, czy nie są nadgniłe lub zbyt dojrzałe. Pamiętajmy też o tym, że nie wszystkie warzywa i owoce przechowuje się w lodówce.


Pomidory, bakłażany, ogórki czy paprykę lepiej jest umieścić w pojemnikach i położyć w przewiewnym miejscu. Warto również wiedzieć, że część warzyw lubi wilgoć, można więc umieścić je w wodzie (brokuł, kalafior, szczypiorek, szparagi).

W przypadku warzyw i owoców, które trzymamy w lodówce, naprawdę warto przetestować trik z gąbką kuchenną. Spróbujcie i przekonajcie się sami.