Wyglądają i smakują jak u babci, ale te placki są lepsze i zdrowsze. Wystarczą dwa inne składniki

Martyna Pstrąg-Jaworska
Prosty przepis na placki ziemniaczane, w których ja dzieciom przemycam też marchewkę i cukinię. Smakują jak tradycyjne placki u babci, a mają większą porcję warzyw. Wypróbuj raz, a już zawsze będziesz robiła tę wersję placków warzywnych.
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i marchewki - wersja jak u babci tylko trochę zdrowsza. archiwum prywatne
To nie do końca typowe placki ziemniaczane, ale też nie placki z cukinii. Sprytnie łączę oba przepisy, dodaję marchewkę i mam świetny przepis, gdy nie mam czasu i pomysłu na gotowanie obiadu.

Idealnie do nich sprawdzi się kleks śmietany, plasterek łososia i sok z cytryny, mogą być podane z tzatzikami, a także jak klasyczne placki ziemniaczane – z sosem warzywnym lub gulaszem.

Składniki na placki warzywne z ziemniakiem, cukinią i marchewką

Do przygotowania placków potrzebne są prawie takie same składniki, z których przygotowuje się klasyczne placki ziemniaczane z tartych surowych ziemniaków. By zrobić placki warzywne potrzebujesz:
Placki ziemniaczane z warzywami - składnikiarchiwum prywatne

Jak przygotować placki warzywne krok po kroku

W dużej misce zetrzyj na tarce na średnich oczkach (lub naprzemiennie – małych i dużych) marchewki, cukinie, cebulę i ziemniaki. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i jajka, a następnie mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Placki warzywne z ziemniakiem, cukinią i marchewką.archiwum prywatne
Jeśli wydaje ci się, że ciasto jest zbyt rzadkie - możesz dosypać jeszcze kilka łyżek mąki "na oko". Z tak przygotowanego ciasta, smaż placuszki na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Do smażenia używam kilku kropli oleju rzepakowego, który rozsmarowuję na patelni za pomocą silikonowego pędzelka kuchennego. Placki smaż na każdej stronie do uzyskania złocistego koloru.