Wyglądają i smakują jak u babci, ale te placki są lepsze i zdrowsze. Wystarczą dwa inne składniki
Prosty przepis na placki ziemniaczane, w których ja dzieciom przemycam też marchewkę i cukinię. Smakują jak tradycyjne placki u babci, a mają większą porcję warzyw. Wypróbuj raz, a już zawsze będziesz robiła tę wersję placków warzywnych.
- Te placki warzywne przypominają nieco babcine placki ziemniaczane, ale są zdrowsze.
- Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką to dobry sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka.
- Placki warzywne obłędnie smakują z tzatzikami lub śmietaną, cytryną i wędzonym łososiem. Są idealną opcją na szybki obiad.
Idealnie do nich sprawdzi się kleks śmietany, plasterek łososia i sok z cytryny, mogą być podane z tzatzikami, a także jak klasyczne placki ziemniaczane – z sosem warzywnym lub gulaszem.
Składniki na placki warzywne z ziemniakiem, cukinią i marchewką
Do przygotowania placków potrzebne są prawie takie same składniki, z których przygotowuje się klasyczne placki ziemniaczane z tartych surowych ziemniaków. By zrobić placki warzywne potrzebujesz:- 3 marchewki
- 1 małą cukinię lub 0,5 dużej
- 4-5 ziemniaków
- 1 małą cebulę
- 1 szklankę mąki
- 1 płaską łyżeczkę soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
Placki ziemniaczane z warzywami - składniki•archiwum prywatne
Jak przygotować placki warzywne krok po kroku
W dużej misce zetrzyj na tarce na średnich oczkach (lub naprzemiennie – małych i dużych) marchewki, cukinie, cebulę i ziemniaki. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i jajka, a następnie mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.Placki warzywne z ziemniakiem, cukinią i marchewką.•archiwum prywatne