Ogórki po kozacku są przepyszne. Jeden składnik zmienia wszystko

Magdalena Konczal
Lato to doskonała okazja, by zacząć robić przetwory. A, jak wiadomo, prawdziwymi królami przetworów są właśnie ogórki. Jeśli chcecie spróbować nieco innego smaku, koniecznie sprawdźcie przepis na ogórki po kozacku. Są naprawdę przepyszne!
Przepis na ogórki w musztardzie. Ogórki po kozacku krok po kroku pixabay/ kasjanf

Ogórki po kozacku – składniki

Ogórki po kozacku to nic innego jak ogórki w zalewie octowo-musztardowej. To właśnie musztarda jest składnikiem, który dodaje tej potrawie niepowtarzalnego smaku. W przepisie znajduje się także marchewka.
Oto wszystkie składniki, które będą wam potrzebne do przygotowania ogórków po kozacku:

- świeże, najlepiej małe ogórki;
- kilka ziaren ziela angielskiego (3-4);
- 3-4 ząbki czosnku;
- koper (2-3 baldachy);
- pół łyżeczki gorczycy;
- kilka plastrów marchewki;
- 4 szklanki wody, niepełna szklanka octu, niepełna szklanka cukru, 3 płaskie łyżki soli i 5 łyżek musztardy (na zalewę).

Ogórki po kozacku – przepis

Zazwyczaj wszelkie przepisy, mówiące o tym, jak zrobić ogórki w słoiku, są bardzo proste. Tak jest i tym razem. Przygotowanie ogórków po kozacku zdecydowanie nie zajmie wam dużo czasu i nie zabierze zbyt wiele energii. Oto przepis:


1. Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Można je także wyczyścić szczoteczką. Słoiki wyparzamy, a czosnek kroimy na pół.
2. Na dnie słoików układamy: marchew, koper, czosnek, ziele angielskie i gorczycę.
3. Wszystkie składniki potrzebne do zalewy wrzucamy do garnka. Całość gotujemy przez 5-7 minut.

4. W słoikach poukładaj ogórki (pamiętaj, by były umiejscowione ciasno), na koniec dobrze zakręć. Pasteryzuj, na koniec postaw je do góry dnem.

I gotowe! Ogórki po kozacku idealnie nadadzą się do kanapek, obiadów czy jako dodatek na grilla. Smakują naprawdę dobrze i wyraziście.