Najprostsze jest najlepsze. Tak porzeczki na zimę wekowała moja mama, wystarczą dwa składniki
Porzeczki mają mnóstwo witamin, nie mają sobie równych w walce z drobnymi jesiennymi i zimowymi infekcjami. Dlatego warto zatrzymać ich dobroczynne właściwości w słoikach, żeby zimą móc po nie sięgnąć.
Najłatwiejszy przepis na porzeczki na zimę
Niewiele jest dzieci, które chętnie jedzą porzeczki prosto z krzaczka, ich kwaśny smak potrafi skutecznie odstręczyć małych smakoszy. Ze swojego dzieciństwa pamiętam, jak rodzice namawiali nas do jedzenia tych owoców, bo są bardzo zdrowe. Żebyśmy z bratem mogli je przełknąć, moja mama robiła z nich najprostsze przetwory, o jakich kiedykolwiek słyszeliście.Składniki na doskonałe na zimę porzeczki w słoiku
- 1 kg czarnych porzeczek
- 1/2 kg cukru
Jak przygotować najłatwiejsze przetwory z czarnych porzeczek
Porzeczki płuczemy i odrywamy od gałązek. Owoce umieszczamy w niewielkich słoikach (jak do dżemu, maksymalnie 200 ml) i do każdego wsypujemy po 3 łyżki cukru), zakręcamy mocno słoiki i pasteryzujemy w garnku z wodą i ściereczką na dnie przez ok. 15 minut.Wyjmujemy słoiki z garnka i ustawiamy dnem do góry porzeczki puszczą sok, w którym cukier się rozpuści. Powstanie słodki kremowy syrop.
Do czego użyć porzeczek w syropie
Jako dziecko brałam po prostu słoiczek z piwnicy i zjadałam jego zawartość, w tym czasie nie zdarzało mi się chorować. Jednak czarne porzeczki w syropie doskonale nadają się do przyrządzenia pysznego napoju, mieszamy z wodą w proporcji 1:10. A także jako dodatek do deserów, np. budyniu lub polania domowego biszkoptu.Może cię zainteresować także: Kiszone cytryny odmienią twoje smaki. Najlepszy przepis prosto z Maroko