Słyszeliście o nocnej owsiance? Oto przepis na zdrowe śniadanie w kilka chwil

Martyna Pstrąg-Jaworska
Nocna owsianka to prosty sposób na zdrowe i szybkie śniadanie. Zobacz, jak ją przygotować – to banalnie proste i pyszne rozwiązanie, a rano naszykowanie jej zajmie ci dosłownie sekundę.
Owsianka nocna z borówkami - idealna na śniadanie Pixabay
Gdy twoje poranki są zabiegane i masz do zrobienia tysiąc rzeczy, często zapomina się o śniadaniu. Nie jest to dobry nawyk, ponieważ śniadanie jest podstawą posiłków na cały dzień. Warto więc sprawić, żeby było pożywne i zdrowe, a dzięki temu będziemy mieli energię na cały dzień.

Takim pełnym korzyści śniadaniem jest np. owsianka. Ale nie każdemu z nas się chce i ma czas, żeby rano przed wyjściem do pracy gotować płatki owsiane, skrupulatnie dobierać składniki i jeszcze mieć chwilę na zjedzenie jej w spokoju. Na taką poranną gonitwę idealnym rozwiązaniem jest nocna owsianka.

Nocna owsianka – bardzo proste składniki

Jak sama nazwa wskazuje, to owsianka, która sama „robi się” w nocy. Czyli przygotowujesz składniki wieczorem, a one przez noc połączą się do takiego stopnia, że rano wyjmiesz z lodówki gotowe śniadanie. W wersji dla bardziej wymagających i nie lubiących posiłków prosto z lodówki – wystarczy ją podgrzać lub wyjąć wcześniej by nabrała temperatury pokojowej.


Do przygotowania nocnej owsianki będziesz potrzebować:
Moja ulubiona wersja to z masłem orzechowym, bananem i borówkami, czyli: 1 łyżka masła orzechowego, 1 banan, garść borówek
Druga pyszna opcja: Czekolada i banan, czyli 1,5 łyżeczki kakao, 1 banan, 2 kostki gorzkiej czekolady

Jak przygotować nocną owsiankę? To banalnie proste

W miseczce lub szklanym pojemniku wymieszaj płatki owsiane z mlekiem, miodem i masłem orzechowym (lub w drugiej wersji kakao). Na wierzch dodaj świeże owoce, w tym przypadku pokrojonego w plasterki banana i garść borówek amerykańskich. Możesz całość posypać pokruszoną gorzką czekoladą. Wstaw miskę czy pojemnik na noc do lodówki.

Rano wyjmij i śniadanie gotowe! Możesz też owoce dodać dopiero rano. A jeśli wolisz wersję na ciepło, najpierw podgrzej wyjętą z lodówki owsiankę w garnuszku, a dopiero przed samym podaniem dołóż pokrojone świeże owoce.

Dlaczego owsianka to świetne śniadanie?

Płatki owsiane posiadają bardzo dużą ilość białka i błonnika, przez co mają dużą wartość odżywczą. Sprawia to, że posiłki z nimi są syte i dają dużo energii. Śniadanie, którego bazą jest nocna owsianka jest idealnym pomysłem na szybkie śniadanie, posiłek do pracy, a także świetnie się sprawdzi jako śniadanie dla dziecka. Nie wymaga gotowania (jeśli nie jesteście fanami ciepłych śniadań) i jest tak naprawdę idealną fit przekąską. Płatki owsiane ponadto zawierają duże dawki potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.