A na obiad pazibroda. Oto, jak zrobić ulubiony kapuśniak dzieci, krok po kroku
Tego, że kapusta jest zdrowa, nikomu nie trzeba tłumaczyć. Znajdziemy w niej witaminę C, A, witaminy z grupy B, a także żelazo, potas, wapń, a bogactwo błonnika ułatwia trawienie. Warto podawać kapustę także dzieciom, zarówno świeżą, gotowaną, jak i kiszoną.
Co to jest pazibroda
Pazibroda lub parzybroda, to tradycyjne danie kuchni z ziemi kieleckiej, można ją też spotkać na południowym Mazowsza, szczególnie w rejonie Radomia. Zupa, dawniej była czymś na kształt gulaszu, jednogarnkowym, szybkim w przygotowaniu, zdrowym i smacznym daniem. Nazwa zupy pochodzi od długich nitek kapusty, które w czasie jedzenie parzą w brodę.Dziś podaje się ją coraz częściej w formie nieco rzadszej zupy. Często serwowana jest przedszkolakom, bo zdrowa i sycąca pazibroda ma dodatkowo doskonały smak. Używając do niej młodych warzyw, uzyskujemy zdrowe danie obiadowe, które ma lekko słodki posmak, po który chętnie sięgają również niejadki.
Składniki na pazibrodę (parzybrodę)
- płó niewielkiej główki młodej kapusty
- 2 młode marchewki
- 3 młode ziemniaki
- 100 g słoniny lub wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- koperek do podania
- opcjonalnie kilka pulpetów drobiowych
Jak ugotować parzybrodę krok po kroku
Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i w garnku z grubym dnem wytapiamy tłuszcz. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Z kapusty wykrawamy głąb i szatkujemy pozostałą część. Do garnka ze skwarkami dokładamy kapustę i podsmażamy razem.Kiedy kapusta zmięknie, dodajemy ziemniaki oraz marchewkę i całość zalewamy wodą, do poziomu ziemniaków. Dotujemy do miękkości warzyw i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków, zgniatamy delikatnie zupę, część warzyw powinna zostać w całości.
Może cię zainteresować także: Tak to się je! Oto sekret najlepszego kremu z kurek - przepis krok po kroku