Podkradłam babci przepis na korniszony, teraz dzielę się nim z wami. Są przepyszne!

Magdalena Konczal
W spiżarni zaraz obok dwudziestu słoików z ogórkami kiszonymi, stały korniszony. "Słodkie ogórki" (jak zwykłam je nazywać w dzieciństwie) od zawsze były moimi ulubionymi. Ale tylko te, które wychodziły spod rąk babci. Dziś chcę się z wami podzielić jej sekretnym przepisem.
Jak zrobić korniszony? Prosty przepis na korniszony pixabay/ jwvein

Jak zrobić korniszony? – składniki


Zazwyczaj do przyrządzenia korniszonów dodaje się te same składniki. Jednak sekret tkwi w proporcjach podczas przygotowywania zalewy.
Potrzebne nam więc będą:
- 4 litry wody;
- 1,5 szklanki octu;
- 4 łyżki soli
- 20 łyżek cukru
- a oprócz zalewy: świeże niezbyt duże ogórki, chrzan, przyprawy, koper i czosnek.

Jak zrobić korniszony? – krok po kroku

Na początku warto wspomnieć, że z podanych wyżej składników wyjdzie bardzo dużozalewy. Jeśli więc nie chcecie zrobić wielkich zapasów, babcia radzi, by podzielić to wszystko na pół. Dodaje, że sama tak robi. A oto cały przepis na domowe korniszony:


1. Dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Kroimy chrzan na mniejsze kawałki.
2. W międzyczasie przygotowujemy słoiki: myjemy je i wyparzamy. Słoiki do korniszonów nie muszą być bardzo duże.
3. Następnie przygotowujemy zalewę: do 4 litrów wody (jeśli nie zdecydowaliśmy się na "mniejszą" wersję) dodajemy: ocet, sól i cukier. Mieszamy.

4. Później ciasno układamy ogórki w słoiku, na spód kładąc odrobinę kopru, czosnku i chrzanu. "Przeplatamy" ogórki tymi dodatkami. Warto również dołożyć, np. kilka ziarenek ziela angielskiego. Na koniec dodajemy zalewę.
5. Pasteryzujemy przez około 10-15 minut.

Warto zrobić więcej słoików z korniszonami – schodzą naprawdę szybko. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do obiadu, na grilla czy nawet przekąska między posiłkami. Przypadną do gustu zwłaszcza osobom, które wolą słodkawy smak.

Jeśli więc nie lubicie ogórków kiszonych, te z pewnością pokochacie. A jeśli jesteście fanami ogórków w każdej możliwej postaci, babciny przepis stanie się dla was prawdziwym "must have". Może wam, tak jak i mnie, smak korniszonów również przypomni dzieciństwo.

Smacznego!