Ogórki po kaszubsku. Spróbujesz raz i nie będziesz robić ich inaczej [przepis]

Iza Orlicz
Ogórki po kaszubsku swój oryginalny smak zawdzięczają dwóm składnikom oraz zalewie, którą przygotowuje się nieco inaczej niż tradycyjnie. Gdy jednak zrobisz je w ten sposób choć raz, nie będziesz już chciała przyrządzać ich inaczej.
Jak zrobić ogórki po kaszubsku? 123rf.com


Jaki jest sekret ogórków po kaszubsku? Otóż dodaje się do nich cebulę oraz czerwoną paprykę, a w zalewie nie może zabraknąć cukru. Nie obawiaj się jednak, że będą za słodkie – dzięki odpowiednim proporcjom wyjdą idealne, czyli lekko kwaśne. Z kolei delikatnie słodka nuta sprawia, że smakują one dzieciom!


Składniki na ogórki po kaszubsku


Jeśli chcesz je wykorzystać do bieżącej konsumpcji, np. jako dodatek do letniego obiadu lub przekąskę na grilla będziesz potrzebować:

1 kg ogórków gruntowych
2 niezbyt duże czerwone papryki lub jedną większą
2 małe cebule
4-5 ząbków czosnku
kwiat kopru do wypełnienia słoików
przyprawy: liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, szczypta ziaren gorczycy (do każdego słoika)

Do zalewy potrzebujesz:

½ l wody
4-5 łyżek cukru (może być trochę mniej, ale ten składnik musi pozostać w przepisie)
1 łyżka soli
½ szklanki octu spirytusowego 10 proc.

Jak przygotować ogórki po kaszubsku?


Wybierz małe lub średniej wielkości ogórki, dokładnie je umyj. Paprykę pokrój w paski, cebulę w plastry, ząbki czosnku możesz przekroić na pół.

Włóż wszystko do słoików (możesz układać plastrami-cebula, ogórki, papryka) i zalej przygotowaną wcześniej zalewą (ocet, cukier, sól i wodę trzeba zagotować, doprowadzić do wrzenia, wystudzić). Zakręć słoiki i pasteryzuj je ok. 5-7 min., a gdy je przestudzisz, przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu.