
REKLAMA
Ogórki są u nas ogólnie dostępne, a przez to często niedoceniane. Tymczasem to warzywo idealne – smaczne, niskokaloryczne, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Ogórki oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają metabolizm, zapobiegają gromadzeniu się wody, a co za tym idzie przeciwdziałają opuchliznom i obrzękom.
Odkwaszają, zapobiegają zgadze, świetnie gaszą pragnienie w upalne dni. Jeśli ich smak jest jednak dla ciebie nieco mdły, możesz przygotować je w nieco ostrzejszej postaci, czyli właśnie po meksykańsku.
Jak przygotować ogórki po meksykańsku?
Przepis jest banalnie prosty. Jakich składników będziesz potrzebować?2 kg ogórków gruntowych. Najlepiej wybierać te mniejsze, żeby nie trzeba było ich kroić, większe ewentualnie przekrój na pół.
1-2 główki czosnku
8 łyżeczek soli
2-3 łyżeczki sproszkowanej papryki chili. To jest właśnie ten składnik, który doda ogórkom ostrości
7-8 łyżek oleju
500 g cukru
350 l octu (ok. 1,5 szklanki)
1-2 główki czosnku
8 łyżeczek soli
2-3 łyżeczki sproszkowanej papryki chili. To jest właśnie ten składnik, który doda ogórkom ostrości
7-8 łyżek oleju
500 g cukru
350 l octu (ok. 1,5 szklanki)
Ogórki po meksykańsku - krok po kroku
Ogórki umyj, nie obieraj ich. Przełóż je do miski, posól, dokładnie wymieszaj, odstaw na ok. 8-10 godzin. Następnie odlej wodę, a dodaj chili i pokrojony drobno lub zmiażdżony czosnek.Teraz czas na zalewę: cukier, olej i ocet doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 1 minuty. Gdy przestygnie zalej nią ogórki, odstaw całość na 12 godzin. Po tym czasie przełóż ogórki do słoików, zalej je zalewą, zakręć dokładnie. Po kilku dniach będą już ostre i smakowite. Można je pasteryzować, ale jeśli chcesz je wykorzystać do bieżącej konsumpcji, nie jest to konieczne.
Może cię zainteresować także: Oto sekret ogórków po koreańsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz ich inaczej